Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι, είναι ο νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επικράτησε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο Πενταρόφσκι συγκέντρωσε σχεδόν το 52% των ψήφων, ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφάλισε το 44%. Τα άκυρα υπολογίζονται στο 4%. 

Ads

Παρά τις ανησυχίες ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε το 40% στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, και παρά την κόπωση του εκλογικού σώματος από τις αλλεπάλληλες κάλπες από το 2016 και μετά, καθώς και από την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, το ποσοστό όσων προσήλθαν τελικά για να ψηφίσουν ξεπέρασε το 46%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν, (προσέλευση άνω του 40% ), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Ο Πενταρόφσκι θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.  Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, ο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ σε εκείνον συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

«Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών». Με αυτή τη δέσμευση, με πυκνές αναφορές σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας, ο Στέβο Πεντάροφσκι έδωσε το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει αφού αναλάβει νέος πρόεδρος. Σθεναρός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι θεωρεί, όπως είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει από νωρίς τα κεντρικά γραφεία του SMSM στα Σκόπια, ότι με την ψήφο της η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι στηρίζει τη συμφωνία. Μια συμφωνία που, όπως είχε σημειώσει μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγα 24ωρα πριν από τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι διασφαλισμένη με κάθε κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία.

Ads

Όπως και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την εκλογή του Πεντάροφσκι αφού τυχόν αποτυχία της υποψηφιότητάς του θα έστελνε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, έτσι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θέτει ψηλά στην «ατζέντα» των προτεραιοτήτων του την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, για την υλοποίηση της οποίας, όπως επανέλαβε και χθες, η χώρα του χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι αληθινοί φίλοι (…) μαζί θα οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στη φιλία και την ενότητα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η φιλία αυτή να αποτελέσει καλό παράδειγμα και σήμα για όλες τις χώρες του κόσμου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ζάεφ στο ευρωπαϊκό «προφίλ» του νέου προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει πλέον ευρωπαίο πρόεδρο. «Με δύο ξεκάθαρους εκλογικούς γύρους, αποδείξαμε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κορυφαίες δημοκρατικές δυνατότητες, ότι η χώρα είναι έτοιμη για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα, στο «στρατόπεδο» των ηττημένων διάχυτη ήταν η απογοήτευση, με τη Σιλιάνοφσκα να ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και να ζητεί την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το βλέμμα πολλών στραμμένο όχι στην κάλπη, αλλά στην επίσκεψη του Ποντίφικα, την Τρίτη: εκτός από κάποιες αφίσες με τα πρόσωπα του Στέβο Πεντάροφσκι και της Σιλιάνα Γκορντάνοφσκα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να υπενθυμίζουν πως είχε σημάνει ξανά η ώρα της κάλπης, τίποτα δεν παρέπεμπε σε εκλογική ημέρα. Μεσημέρι Κυριακής, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, εργάτες με ανασκουμπωμένα τα μανίκια, παρά το ψιλόβροχο, έδιναν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμη η σκηνή απ’ όπου θα λειτουργήσει ο Πάπας, χοροστατώντας σε δημόσια θεία λειτουργία, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από τη Βόρεια Μακεδονία, όπου το ποσοστό των καθολικών είναι πολύ χαμηλό, αλλά και από πολλές άλλες χώρες της περιοχής και όχι μόνο.

Τα Σκόπια φοράνε τα «καλά» τους για να υποδεχθούν τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι προσόψεις μισοτελειωμένων κτιρίων στα πλαϊνά της εξέδρας έχουν καλυφθεί με μακριά λευκά πανιά, γίνονται παρεμβάσεις τύπου… λίφτινγκ στα σιντριβάνια – απομεινάρια του μεγαλομανούς «Σχεδίου 2014» του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι – ενώ συνεργεία αλλάζουν τις καμένες λάμπες γύρω από την πλατεία, που πρέπει, όπως έλεγε καταστηματάρχης της περιοχής, να λάμπει εκείνη τη μέρα.