Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο πατέρας του 23χρονου Νιγηριανού, ο οποίος αποπειράθηκε να ανατινάξει το αεροπλάνο της Delta Airlines, που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ- Ντιτρόιτ, είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές Αρχές για τις εξτρεμιστικές αντιλήψεις του γιου του.

Ads

Μετά την προειδοποίηση του πατέρα, ο οποίος είναι διακεκριμένος τραπεζίτης, οι ομοσπονδιακές Αρχές άνοιξαν ένα φάκελο για τον 23χρονο Νιγηριανό τον οποίο αναγνώριζαν ως ύποπτο για τρομοκρατική δράση. Ωστόσο ποτέ δεν του αφαιρέθηκε η βίζα.

«Ο άνθρωπος αυτός ζούσε εκτός της χώρας για ένα μικρό διάστημα. Επέστρεψε στη Νιγηρία στις 24 Δεκεμβρίου και αναχώρησε από τη χώρα την ίδια ημέρα», δήλωσε η υπουργός Πληροφόρησης της Νιγηρίας Ντόρα Ακουνίλι.

Ο 23χρονος Νιγηριανός, Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, έζησε στη Βρετανία το διάστημα από το 2005 ως το 2007 καθώς σπούδαζε μηχανικός στο University College London. Από χθες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ έχει διενεργήσει πολλές έρευνες στο κέντρο του Λονδίνου και κυρίως στο πολυτελές κτίριο της Mansfield Street όπου διέμενε ο νεαρός Νιγηριανός.

Ads

Οι αμερικανικές αρχές μελετούν αυτή τη στιγμή τις διασυνδέσεις του Νιγηριανού, ο οποίος φαίνεται να είχε ταξιδέψει στην Υεμένη,όπου και εκπαιδεύτηκε για τρομοκρατικές επιθέσεις. Σημειώνεται ότι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησε ο 23χρονος Νιγηριανός, παραπέμπει στην Αλ Κάιντα. Εκτιμάται, ακόμη, ότι η εντολή ήταν η ανατίναξη του αεροσκάφους να πραγματοποιηθεί ανήμερα των Χριστουγέννων.