Πυρκαγιά εν ώρα πτήσης προκάλεσε το Σάββατο ένας 23χρονος Νιγηριανός, επιβάτης αεροσκάφους της Delta Airlines που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ – Ντιτρόιτ. Ο 23χρονος νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν ενώ εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα καταστροφής αεροσκάφους.

Ads

Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του υπόπτου ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της πτήσης της Delta Airlines που μετέφερε 278 επιβάτες. Ένα άτομο μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο νοσοκομείο και τρία ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρότερα. Ο Νιγηριανός προσπάθησε να ενεργοποιήσει τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό όταν επιβάτες από τις διπλανές θέσεις έπεσαν πάνω του και τον εξουδετέρωσαν. Στη συνέχεια, επενέβη το πλήρωμα, που έθεσε τον Νιγηριανό υπό έλεγχο και ο πιλότος κατόρθωσε να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ με ασφάλεια.

Οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι ο Νιγηριανός επιβιβάστηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και είχε “έγκυρη” αμερικανική βίζα. «Ο άνδρας έφτασε από το Λάγος στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ και επιβιβάστηκε στην ανταπόκριση για το Ντιτρόιτ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του εθνικού συντονιστικού κέντρου κατά της τρομοκρατίας (NCTB).

Η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε πάνω του προσδεμένο ο Ουμαρ Φαρούκ ήταν ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης, ένα εκρηκτικό ιδιαίτερα ευαίσθητο και ισχυρότατο, που ανήκει στην οικογένεια της νιτρογλυκερίνης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός «βομβιστής των παπουτσιών» που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.

Ads

Eπικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι ο Νιγηριανός δήλωσε στους ανακριτές ότι η Αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη του έδωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τις οδηγίες για τη λειτουργία του. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC , επικαλούμενο από την πλευρά του αξιωματούχους της αντί-τρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο 23χρονος δράστης έδρασε από μόνος του. Οι ειδήσεις του ABC μετέδωσαν ότι οι πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι ο ύποπτος παρέμεινε με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα της Υεμένης για ένα μήνα όπου εκπαιδεύτηκε για το πώς να χρησιμοποιεί τα εκρηκτικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται σε διακοπές για τις ημέρες των εορτών στη Χαβάη, «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση με την πτήση της αεροπορικής εταιρίας Δέλτα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και στη συνέχεια “έδωσε εντολή για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών”.

Ακόμα, ο βουλευτής Πήτερ Κίνγκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι πρόκειται για έναν 23χρονο Νιγηριανό, που εξουδετερώθηκε από τους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους «και όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία έχει σχέσεις με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Κινγκ σε συνέντευξη του. Ο Κίνγκ είναι Ρεπουμπλικάνος μέλος της επιτροπής για την Εσωτερική Ασφάλεια.

Ενισχυμένη ασφάλεια στις πτήσεις προς ΗΠΑ ζήτησαν οι αμερικανικές αρχές

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να πάρουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας έπειτα από την αποτυχημένη τρομοκρατική απόπειρα, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι ολλανδικές αρχές.

«Τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας ισχύουν σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ για αδιευκρίνιστο διάστημα”, δήλωσαν οι υπηρεσίες του εθνικού συντονιστικού κέντρου κατά της τρομοκρατίας (NCTB) σε ανακοίνωση Τύπου. «Για παράδειγμα οι επιβάτες θα περνάνε από επιπλέον ελέγχους των χειραποσκευών», επεσήμανε στο γαλλικό πρακτορείο η Τζούντιθ Σλούτερ του NCTB.

Τα νέα μέτρα ισχύουν από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ολλανδία που έλαβε επίσημο αίτημα το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο από τις αμερικανικές αρχές. Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας ανακοίνωσαν και τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, του Λονδίνου και των Βρυξελλών.Στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί, ήδη από την απογείωση των πρώτων αεροπλάνων με προορισμό τις ΗΠΑ. Όλα τα ιταλικά αεροδρόμια έχουν ενισχύσει την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και η «επαγρύπνηση είναι αυξημένη» στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του. Στο Λονδίνο ένας εκπρόσωπος της εταιρεία που διαχειρίζεται τα βρετανικά αεροδρόμια (BAA) δήλωσε ότι «οι ταξιδιώτες που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν επιπλέον ελέγχους πριν επιβίβαση».

«Οι διεθνείς πτήσεις προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ θα διαπιστώσουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά θα σχεδιασθούν για να είναι απρόβλεπτα, και οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα βλέπουν παντού να υπάρχουν τα ίδια μέτρα» τόνισε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο. Η Ναπολιτάνο ειδοποίησε τους επιβάτες «τόσο των εσωτερικών, όσο και των εξωτερικών πτήσεων να αναμένουν μεγαλύτερους χρόνους για το τσεκ-ιν».

Έρευνες στη Νιγηρία για την εξακρίβωση της ταυτότητας του δράστη

Ο Νιγηριανός πρώην τραπεζίτης Ουμάρου Μουτάλαμπ επιβεβαίωσε το Σάββατο πως είναι ο πατέρας του νεαρού που προσπάθησε να ανατινάξει το αμερικανικό αεροσκάφος. «Δέχθηκα κλήσεις από όλον τον κόσμο, σχετικά με το παιδί μου, το οποίο συνελήφθη για πιθανή απόπειρα να ανατινάξει ένα αεροσκάφος», τόνισε ο Μουτάλαμπ, ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πρωτεύουσα Αμπούτζα, όπου θα εξετασθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας.

Στο μεταξύ, «ο Νιγηριανός αντιπρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να διερευνήσουν την αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατείας κατά του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ», δήλωσε το Σάββατο η κυβέρνηση.

«Ενώ γίνονται βήματα για την εξακρίβωση της ταυτότητας του φερόμενου ως δράστη και των κινήτρων του, οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα συνεργαστούν πλήρως με τις αμερικανικές αρχές στις έρευνες που γίνονται», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της.

Έρευνες και στο Λονδίνο

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες στο Λονδίνο στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις αμερικανικές αρχές. «Εξαιτίας της σοβαρής πιθανής απειλής που δημιουργεί το συμβάν, μίλησα με τον αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία διεξάγει την έρευνα σε κτίρια στο Λονδίνο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης ο νεαρός Νιγηριανός ήταν φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός στο University Collge του Λονδίνου (UCL). Το πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχει ένας πρώην φοιτητής του με το όνομα Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ένα από τα ονόματα που αποδίδονται από τα μέσα στο νεαρό Νιγηριανό. Ωστόσο, το όνομα που αναφέρεται πιο συχνά είναι το Αμπντούλ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ. «Το UCL δεν έχει στοιχεία κάποιου φοιτητή με το όνομα Αμπντούλ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ», διευκρινίζει το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. «Αλλά το UCL μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ένας φοιτητής με το όνομα Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ είχε φοιτήσει στο τμήμα μηχανολογίας μηχανικής από τον Σεπτέμβριο του 2005 ως τον Ιούνιο του 2008», συνεχίζει η ανακοίνωση. Τέλος, το πανεπιστήμιο διευκρινίζει ότι δεν έχει «καμία απόδειξη ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που αναφέρεται στα μέσα».

Σύμφωνα με το BBC, πολλοί αστυνομικοί ερευνούσαν το Σάββατο ένα διαμέρισμα στο υπόγειο ενός κτιρίου που βρίσκεται κοντά στο UCL. Το κανάλι μετέδωσε ότι αυτή ήταν η τελευταία γνωστή διεύθυνση του Νιγηριανού στη Βρετανία.