Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, ο οποίος εμπνεύστηκε το κάψιμο των αντιτύπων του Κορανίου, άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει τα σχέδια του, αν επικοινωνούσε με τις αμερικανικές αρχές. Από την πλευρά της, όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια, η κυβέρνηση Ομπαμα μελετά το ενδεχόμενο να τηλεφωνήσει στον πάστορα που θέλει να κάψει το Κοράνι για να τον πείσει να ακυρώσει τα σχέδιά του.

Ads

«Αυτό σίγουρα θα μας κάνει να σκεφτούμε. Είναι αυτό που κάνουμε αυτήν την στιγμή. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγνοήσουμε μία τέτοια έκκληση» δήλωσε ο πάστορας στην εφημερίδα USA Today, αναφέροντας ότι δεν έχει επικοινωνήσει ούτε με τον Λευκό Οίκο, ούτε με το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε με το Πεντάγωνο.

Ένας άλλος πάστορας, ο Γουέιν Σαπ δήλωσε από την πλευρά του ότι η κοινότητα των 50 μελών «προσεύχεται πάντα για όλα αυτά».

Το κάψιμο των αντιτύπων του Κορανίου έχει προγραμματιστεί για την 11η Σεπτεμβρίου, περίπου στις 1πμ ώρα Ελλάδας στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα.

Ads

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις αμερικανικές πρεσβείες να αξιολογήσουν την απειλή που μπορεί να αντιπροσωπεύει γι’ αυτές το σχέδιο για το κάψιμο του Κορανίου το Σάββατο, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πολλές διπλωματικές εκπροσωπήσεις έχουν ήδη «δημοσιεύσει προειδοποιήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκρινε σήμερα «καταστροφικό» το σχέδιο, σημειώνοντας ότι αυτό χρησιμοποιείται από την Αλ-Κάιντα ως εργαλείο στρατολόγησης και ζήτησε από τον εν λόγω πάστορα να επανεξετάσει την απόφασή του.

Ο Φίλιπ Κρόουλι, εκπρόσωπος και αυτός του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, γνωστοποίησε χθες την ανησυχία της κυβέρνησης Ομπάμα για τους στρατιωτικούς, τους διπλωμάτες και «τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στον κόσμο, οι οποίοι θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με μια τραγική αντίδραση σε αυτό που μπορεί να συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο».

Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, Ιντερπόλ προειδοποίησε σήμερα τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για την αύξηση του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο της αμερικανικής εκκλησίας να κάψει αντίτυπα του Κορανίου. «Αν το κάψιμο του Κορανιού που έχει προτείνει ένας πάστορας στις ΗΠΑ προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ακολουθήσουν βίαιες επιθέσεις σε αθώους ανθρώπους» ανέφερε ανακοίνωση της Ιντερπόλ, προσθέτοντας ότι κατά ένα μέρος δρα μετά από αίτημα του Πακιστάν.

Την αντίθεσή του στο σχέδιο της εκκλησίας της Φλόριντα εξέφρασε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν, ο οποίος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς στρατιώτες στο εξωτερικό. Ο Τζον Μακέιν μίλησε μετά από την Σάρα Πέιλιν η οποία επίσης απέρριψε το σχέδιο του πάστορα.

Την ίδια στιγμή, το φημισμένο ίδρυμα των σουνιτών al-Azhar, στο Κάιρο, επανέλαβε σήμερα την καταδίκη του στο σχέδιο της ομάδας των ευαγγελιστών στις ΗΠΑ να κάψει αντίτυπα του Κορανίου, χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφή» που θα προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

«Οι Μουσουλμάνοι δεν θα δεχθούν κανένα πλήγμα στο Κοράνι» αναφέρει το Al-Azhar σε ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Εάν πραγματοποιηθεί, το σχέδιο αυτό «θα είναι καταστροφή για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνύπαρξη και την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων, και θα προκαλέσει αισθήματα οργής στον μουσουλμανικό κόσμο» συνεχίζει το ίδρυμα, προειδοποιώντας για «επικίνδυνες συνέπειες».

Κατά του σχεδίου του καψίματος του Κορανίου τοποθετήθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τέτοιες ανεύθυνες πράξεις υπονομεύουν την θρησκευτική ανοχή και την ειρήνη».