Με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΑΣΕ δήλωσε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Βαρσοβία ότι οι μειονότητες των Ρομά στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ένα κλίμα “μη ανοχής, στιγματισμού, διακρίσεων και μίσους”.

Ads

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέκριναν τις ευρωπαϊκές αρχές που δεν έχουν αναπτύξει μια ικανή στρατηγική βελτίωσης των συνθηκών ζωής αυτής της μειονότητας των δέκα εκατομμυρίων μελών που είναι θύματα της μεγάλης φτώχειας, της αμάθειας, των διώξεων και της μη πρόσβασης στις κοινωνικές δομές. Στη διάσκεψη της Βαρσοβίας που θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου θα συζητηθούν και άλλα θέματα όπως η ελευθερία των μέσων, η διακίνηση και εμπορία παιδιών κ.α.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα κατά πλειοψηφία μία απόφαση με την οποία ζητά από τις χώρες που υποδέχονται μετανάστες να σέβονται περισσότερο τα δικαιώματά τους και να επικυρώσουν το Διεθνές Σύμφωνο για την Προστασία των Μεταναστών Εργατών. Η απόφαση του ΟΗΕ δεν κατονομάζει τις χώρες που αυτή τη στιγμή παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών, όμως η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κατήγγειλε πιο άμεσα τη γαλλική πολιτική απέναντι στους Ρομά στην έναρξη της 15ης συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Η απόφαση υιοθετήθηκε σήμερα από τα 47 μέλη του Συμβουλίου και υποστηρίχθηκε από τη Βοσνία, την Τουρκία, το Λίβανο, τις Φιλιππίνες και τη Σερβία. Στο κείμενο που υιοθετήθηκε οι χώρες εκφράζουν “ανησυχία για τον αυξανόμενο και σημαντικό αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα διεθνή σύνορα χωρίς χαρτιά”.

Ads

Το Συμβούλιο ζητά επίσης από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως από τις χώρες υποδοχής, να επικυρώσουν το Διεθνές Σύμφωνο για την Προστασία των Μεταναστών Εργατών, που έχει στόχο την προστασία των μεταναστών εργατών από την εκμετάλλευση. Καμία δυτική χώρα (εκτός από την Αλβανία και τη Βοσνία) δεν έχει υπογράψει αυτό το σύμφωνο μέχρι στιγμής.