Έχασε ο Άντερς Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός δράστης του μακελειού στη Νορβηγία με 77 νεκρούς το 2011, την αγωγή του σε βάρος του Δημοσίου για υποτιθέμενη παραβίαση των δικαιωμάτων του εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του. 

Ads

Ο Μπρέιβικ έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλακή που είναι η μεγαλύτερη ποινή στη Νορβηγία και κρατείται σε απομόνωση για 22 – 23 ώρες ημερησίως.

Ο ίδιος είχε προσφύγει στο δικαστήριο το οποίο πρωτοδίκως είχε θεωρήσει ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν απεχθείς και ισοδυναμούν με βασανιστήρια. Το Εφετείο, ωστόσο, ανέτρεψε την απόφαση αυτή. 

«Ο Μπρέιβικ δεν έχει υποστεί κανενός είδους βασανισμό ή απαξιωτική συμπεριφορά», αναφέρει στην απόφασή του το Εφετείο. 

Ads

Ο ακροδεξιός Μπρέιβικ είχε επιτεθεί στις 22 Ιουλίου 2011 σε συνέδριο της νεολαίας του τότε κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο μικρό νησί της Ουτόγια, πυροβολώντας τα θύματά του που δεν είχαν τρόπο διαφυγής. 

Προηγουμένως, με σκοπό να καθυστερήσει η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, είχε βάλει βόμβα στο κέντρο του Όσλο. Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί οκτώ άτομα. 

Κίνητρο της επίθεσης ήταν η ακροδεξιά του ιδεολογία, καθώς θεωρούσε το Εργατικό Κόμμα «υπεύθυνο» για την «φυλετική καταστροφή» της Νορβηγίας. 

Ήταν το πιο αιματηρό περιστατικό στη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μπρέιβικ έχει δηλώσει αμετανόητος.