Λίγο μετά την καταδίκη του Μπράντλεϊ Μάνινγκ (πλέον Τσέλσι Μάνινγκ) σε 35 χρόνια κάθειρξης την Τετάρτη –και πριν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή φύλου- η δημοσιογράφος Alexa O’Brien μίλησε με τον δικηγόρο του, τον David Coombs, στην πρώτη του συνέντευξη για το θέμα. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Coombs διάβασε σε συνέντευξη Τύπου τη δήλωση του Μάνινγκ με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την απονομή χάριτος.

Ads

Επιμέλεια: Κατρίν Αλαμάνου

Η Τσέλσι (Μπράντλεϊ) Μάνινγκ, πρώην αναλυτής πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών την Τετάρτη για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων αμερικανικών αρχείων -700.000 διαβαθμισμένοι φάκελοι, βίντεο και διπλωματικών εγγράφων- στον ιστότοπο WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ.
 
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή είναι η ποινή που έλαβε», λέει ο Coombs στην Alexa O’Brien.

«Όποιος βρισκόταν στο ακροατήριο και άκουσε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, ακόμη και στις κλειστές συνεδριάσεις, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι 35 χρόνια κάθειρξης είναι η κατάλληλη ποινή. Αναρωτιέμαι, τώρα, αν όντως έβλαπτε ή πραγματικά αποσκοπούσε να βλάψει τις ΗΠΑ ή ήθελε να αποκτήσει προσωπικό κέρδος από την πώληση αυτών των πληροφοριών, με τι είδους ποινή θα τιμωρούταν. Διότι, πρόκειται για ένα άτομο που είχε αγνές προθέσεις. Ήθελε να βοηθήσει την Αμερική. Ήθελε να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν αυτά που γίνονταν στο Ιράκ. Δεν είχε κακό κίνητρο σε ό, τι έπραξε».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «πώς είναι ο Manning» μετά τη δικαστική απόφαση, ο Coombs απαντά πως «κατά έναν ενδιαφέροντα τρόπο, ήταν ο άνθρωπος που είχε ίσως την πιο εύθυμη διάθεση μετά. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ήταν πολύ αναστατωμένοι. Είπε (ο Μάνινγκ): “Είναι οκ. Όλα είναι εντάξει. Ξέρω ότι έκανες ό, τι μπορούσες για μένα. Μην κλαις. Να είσαι χαρούμενος. Είναι μια χαρά. Αυτό είναι απλώς ένα στάδιο της ζωής μου. Προχωράω μπροστά. Θα ανακάμψω από αυτό”. Οπότε, ήταν περίεργο το γεγονός ότι δεν ήμουν εγώ αυτός που προσπαθούσε να τον παρηγορήσει, αλλά ακριβώς το αντίθετο».
 
Τι σημαίνει όμως αυτή η 35χρονη κάθειρξη; O Coombs είναι αισιόδοξος ότι «θα έχουμε αρκετές ευκαιρίες να μειώσουμε αυτή την ποινή» καθώς από το νόμο θα μπορεί μετά από 10 χρόνια να αποφυλακιστεί υπό όρους.

Ads

Τελικά ο Manning έβλαψε με τις αποκαλύψεις του το εθνικό συμφέρων των ΗΠΑ, ρωτά η Ο’Brein. «Όχι, κατά τη γνώμη μου, όχι», απαντά ο David Coombs. «Και αυτή είναι ακόμη μία δύσκολη πτυχή αυτής της υπόθεσης. Θα περιμέναμε να δούμε κάποια ζημιά που θα μπορούσε (το δικαστήριο) να βεβαιώσει, δεδομένου του όγκου των πληροφοριών», τονίζει ο δικηγόρος του Manning. «Επομένως», συμπεραίνει ο Coombs, «περίμενα να δω κάτι που ακόμη κι εγώ, από τη δική μου οπτική, θα έπρεπε να πω “ναι, αυτή ήταν βλάβη” και θα επηρεάσει την ποινή του. Όμως, δεν είδαμε κάτι τέτοιο, ούτε στις ανοιχτές συνεδριάσεις ούτε στις κεκλεισμένων των θυρών. Και έτσι, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δυσκολεύομαι να αποδεχτώ την απόφαση για αυτή την υπόθεση».
 
Πράγματι, η ποινή που επιβλήθηκε στον Μάνινγκ είναι πολύ μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες που αφορούσαν σε πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι είχαν διαρρεύσεις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης.
 
Απονομή χάριτος – Pardon Bradley

Σε μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά την καταδίκη του, ο Μάνινγκ ζητά από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα απονομή χάριτος.

«Όταν επέλεξα να αποκαλύψω απόρρητες πληροφορίες το έκανα από αγάπη για την πατρίδα μου και από αίσθηση καθήκοντος προς τους άλλους», εξήγησε ο Μάνινγκ στη δήλωσή του, που διαβάστηκε από τον δικηγόρο του David Coombs.

«Εάν απορρίψετε το αίτημά μου για απονομή χάριτος, θα εκτίσω την ποινή μου γνωρίζοντας πως κάποιες φορές πρέπει να πληρώσεις βαρύ τίμημα για να ζήσεις σε μια ελεύθερη κοινωνία».

Ειδικότερα, την Τετάρτη ο δικηγόρος υπεράσπισής του ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να απονείμει χάρη στον Μάνινγκ. Στη συνέντευξη Τύπου ο Coombs διάβασε τη δήλωση του Μάνινγκ:

«Οι αποφάσεις που πήρα το 2010 ελήφθησαν από ανησυχία για την πατρίδα μου και για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που επιλέγει να μην μας συναντά σε κανένα παραδοσιακό πεδίο μάχης, και εξαιτίας αυτού έπρεπε να αλλάξουμε τις μεθόδους μας για την καταπολέμηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε και τον τρόπο ζωής μας.

»Αρχικά συμφώνησα με αυτές τις μεθόδους και επέλεξα να γίνω εθελοντής για να βοηθήσω στην υπεράσπιση της χώρας μου. Όταν βρέθηκα στο Ιράκ και διάβαζα μυστικές στρατιωτικές εκθέσεις σε καθημερινή βάση, άρχισα να αναρωτιέμαι για την ηθική διάσταση αυτού που κάναμε. Ήταν τότε που συνειδητοποίησα  ότι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο από τον εχθρό, ξεχάσαμε την ανθρωπιά μας.

»Συνειδητά επιλέξαμε να υποτιμήσουμε την ανθρώπινη ζωή τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν […] Κάποιες φορές σκοτώσαμε αθώους πολίτες. Και όταν σκοτώναμε αθώους πολίτες, αντί να αποδεχτούμε την ευθύνη των πράξεών μας, επιλέξαμε να κρυφτούμε πίσω από το πέπλο της εθνικής ασφάλειας και των απόρρητων πληροφοριών, προκειμένου να αποφύγουμε οποιαδήποτε δημόσια λογοδοσία.

»Μέσα στο ζήλο μας να σκοτώσουμε τον εχθρό, στο εσωτερικό  συζητούσαμε για τον ορισμό των βασανιστηριών. Κρατήσαμε ανθρώπους στο Γκουαντάναμο για χρόνια χωρίς τη δέουσα διαδικασία. Κάναμε, χωρίς καμία εξήγηση, τα στραβά μάτια στους βασανισμούς και τις εκτελέσεις από την ιρακινή κυβέρνηση. Και χωνέψαμε αμέτρητες ακόμη πράξεις στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
 

»Ο πατριωτισμός είναι συχνά η κραυγή που ορθώνεται όταν ηθικά αμφίβολες πράξεις υποστηρίζονται από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.
 

Όταν αυτές οι πατριωτικές κραυγές θάβουν την ένταση από οποιοδήποτε λογικό αντεπιχείρημα, τότε είναι συνήθως ένας αμερικανός στρατιώτης που έδωσε την εντολή να πραγματοποιηθεί κάποια κακοσχεδιασμένη αποστολή.

[…]

»Όπως είπε κάποτε ο Howard Zinn, δεν υπάρχει σημαία αρκετά μεγάλη για να καλύψει την ντροπή της δολοφονίας αθώων ανθρώπων».

 
Οι συντάκτες των New York Times χαρακτήρισαν την ποινή ως υπερβολική, τονίζοντας ότι ο Μάνινγκ καταδικάστηκε σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης από τον Michael Behenna, έναν αμερικανό στρατιώτη που σκότωσε έναν άμαχο Ιρακινό, γεγονός που ήταν υπό αμφισβήτηση. Ο Behenna αρχικά καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης, ποινή που μειώθηκε αργότερα στα 15 χρόνια. 

Πηγή: Democracy Now