«Πυρηνικά για όλους»: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υποστήριξε ότι θα δοθούν πυρηνικά όπλα στα κράτη που είναι πρόθυμα να ενταχθούν στην ένωση Ρωσίας – Λευκορωσίας.

Ads

Η Ρωσία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο σχέδιό της να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, στην πρώτη ανάπτυξη από το Κρεμλίνο τέτοιων όπλων έξω από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε αργά χθες, Κυριακή (28/5), το βράδυ από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λουκασένκο, ο πιο σταθερός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ των γειτόνων της Ρωσίας, δήλωσε πως πρέπει να είναι «στρατηγικά κατανοητό» ότι το Μινσκ και η Μόσχα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούν.

«Κανένας δεν είναι αντίθετος το Καζακστάν και άλλες χώρες να έχουν τις ίδιες στενές σχέσεις που έχουμε εμείς με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Ads

«Αν κάποιος ανησυχεί … είναι πολύ απλό: ενταχθείτε στο Ενωσιακό Κράτος της Λευκορωσίας και της Ρωσίας. Αυτό είναι όλο: θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα για όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτή είναι η δική του άποψη – όχι η άποψη της Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι επισήμως μέλη ενός Ενωσιακού Κράτους, μιας ένωσης χωρίς σύνορα και συμμαχίας ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει πέρυσι το Φεβρουάριο την εισβολή της στη γειτονική τους Ουκρανία και έκτοτε η στρατιωτική συνεργασία τους έχει ενταθεί, με κοινά εκπαιδευτικά γυμνάσια στο λευκορωσικό έδαφος.

Χθες, Κυριακή, το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως άλλη μια μονάδα πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος S-400 έφθασαν από τη Μόσχα και θα είναι σύντομα έτοιμα για μάχη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, έχουν καταδικάσει την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

«Είναι το τελευταίο παράδειγμα ανεύθυνης συμπεριφοράς που έχουμε δει από τη Ρωσία από την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο», δήλωσε την Πέμπτη (25/5) ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Η ΕΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Μινσκ «ένα βήμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση».