Στις 14 Δεκεμβρίου, το Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, σε φυλάκιση 2 ετών 7 μηνών και 15 ημερών για «προσβολή δημοσίου υπαλλήλου». Οι δικαστές είχαν επίσης αποφασίσει «απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας» σε βάρος του κατηγορούμενου.

Ads

Ο κ. Ιμάμογλου είχε κερδίσει για πρώτη φορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019 αλλά η κυβέρνηση είχε ακυρώσει, χωρίς καμία βάσιμη αιτία, τα αποτελέσματα της κάλπης. Ο κ. Ιμάμογλου είχε κερδίσει τις εκλογές που έγιναν τον Ιούνιο του 2019 για δεύτερη φορά και με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο νικητής δήμαρχος, στις 30 Οκτωβρίου 2019 στο Στρασβούργο ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε μια ομιλία για να εξηγήσει λεπτομερώς την πορεία της εκλογής του. Την επόμενη μέρα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι «οι ανόητοι πάνε στην Ευρώπη και λένε άσχημα πράγματα για την Τουρκία». Ο Ιμάμογλου είχε απλώς απαντήσει ότι «ανόητοι είναι αυτοί που ακυρώνουν τις κάλπες αλλά εξακολουθούν να χάνουν».

Το δικαστήριο λοιπόν αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον δήμαρχο. 

Ads

Ο κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, γεννημένος το 1970 στην Τραπεζούντα (στον Πόντο) σπούδασε διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στη Βόρεια Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη. Επιχειρηματίας στον τομέα των κατασκευών και της προώθησης, μέλος του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Κεμαλικός) ήταν δήμαρχος της περιοχής Beylikduzu στην Κωνσταντινούπολη από το 2014 έως το 2019.

Παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών, πολύ δημοφιλής κ. Ιμάμογλου και λαϊκιστής ταυτόχρονα, με την πάροδο του χρόνου θα ήταν το ανερχόμενο αστέρι της αντιπολίτευσης ενάντια στο καθεστώς του Ενός Ανδρός. Δημοκρατικός γενικά αλλά μερικές φορές χωρίς αρχές γιατί θέλει να τα έχει καλά με όλους: η πολιτική υποχρεώνει σε πολιτική.

Από την εκλογή του ως δήμαρχος, ήταν ένας από τους τρεις υποψήφιους της αντιπολίτευσης για τις καλοκαιρινές προεδρικές εκλογές του 2023:

Ο κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου Πρόεδρος του CHP και ο κ. Μανσούρ Γιαβάς, CHP Δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, καθένας από αυτούς τους τρεις υποψήφιους κερδίζει  τον Πρόεδρο Ερντογάν. Αλλά η αντιπολίτευση, που αυτή τη στιγμή οργανώνεται με τη μορφή του «Τραπεζιού των 6» (αρχηγοί των 6 κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο) δεν έχει ακόμη ορίσει τον επίσημο υποψήφιο της που θα πολεμήσει εναντίον του Ερντογάν. Ο κ. Κιλιντσάρογλου εξακολουθεί να ποζάρει, να μιλάει και να ενεργεί ως επίσημος υποψήφιος για τουλάχιστον ένα χρόνο. Έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα «μείνει για πολύ στην εξουσία» και μιλάει πάντα σε πρώτο ενικό πρόσωπο. Επιπλέον, οι κ. Ιμάμογλου και Γιαβάς είναι θεωρητικά υποψήφιοι που ανταγωνίζονται τον κ. Κιλιτσντάρογλου για να γίνουν υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε πρόσφατα ότι η σχέση του με τον κ. Ιμάμογλου «είναι σαν πατέρα και γιου». Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είπε ότι «ο Πρόεδρός μας είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης», αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «είναι κι αυτός ένας παίκτης που μπορεί όταν χρειαστεί να κατέβει στο γρασίδι»!

Οι αρθρογράφοι των ΜΜΕ σε όλη τη χώρα κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των τριών υποψηφίων:

  • Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δεν έχει την πολιτική γοητεία, είναι ηλικιωμένος (γεννημένος το 1948), είναι αλεβιτικής καταγωγής (μειονοτική αίρεση, καταπιεσμένη αλλά επαναστατική), έχει αντανακλαστικά του κεμαλικού κράτους.
  • Ο κ. Μανσούρ Γιαβάς (γεννημένος το 1955), ένας καλός τοπικός διοικητής, μιλάει πολύ λίγο, αλλά έχει το μειονέκτημα της πολιτικής του καταγωγής, του MHP, της ακροδεξιάς, επομένως θα μποϊκοτάρεται από τους Κούρδους ψηφοφόρους χωρίς τους οποίους κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να κερδίσει.
  • Τέλος, ο κ. Ιμάμογλου έχει ήδη κάνει καλή φήμη σε εθνικό επίπεδο. Καλός ρήτορας, δημοκράτης και φιλελεύθερος, ”υποδειγματικός μουσουλμάνος” σύμφωνα με τα κοντινά του πρόσωπα. Σκοπεύει να συγκεντρώσει όλους τους δυσαρεστημένους με το καθεστώς.

Η κυβέρνηση θα προτιμούσε τον κ. Κιλιντσάρογλου ως υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Η τελευταία δεν έχει ακόμη πρόγραμμα, ούτε λεπτομερή σχέδια την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία, γιατί είναι πολύ απασχολημένη με πολιτικούς ελιγμούς και την επιλογή του επίσημου υποψηφίου της.