Σύσσωμος ο Τύπος της Βρετανίας, όπως είναι φυσικό, προβάλει σχεδόν αποκλειστικά στα πρωτοσέλιδά του την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ads

Όλα τα μονοπωλεί κάποια φωτογραφία της, σε διάφορες ηλικίες. Στα περισσότερα, το φόντο είναι μαύρο.

image

Η Guardian επέλεξε φωτογραφία της βασίλισσας καθώς κρατά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο της. Παρόμοια φωτογραφία επέλεξε η Independent.

Ads

image

Η Daily Telegraph διάλεξε για τίτλο το απόφθεγμα της βασίλισσας Ελισάβετ «η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη».

Η εφημερίδα Financial Times συνόψισε: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, πέθανε προκαλώντας πένθος στον λαό της. Αντανακλώντας όμως μια ζωή καθήκοντος στην οποία ένωσε τη χώρα μέσα από 70 χρόνια βαρυσήμαντων αλλαγών».

Η εφημερίδα The Times επέλεξε τον τίτλο «Μια ζωή στο καθήκον», ενώ η Daily Mirror ευχαριστεί την βασίλισσα για όσα προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

image

Η Daily Star διάλεξε τον τίτλο «Κάνατε το χρέος σας, κυρία», η Daily Mail «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες».

Για τη Daily Express, «Η αγαπημένη μας βασίλισσα είναι νεκρή».

image

Και εκτός Βρετανίας

«Η τελευταία βασίλισσα», γράφει στην ιστοσελίδα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Αποχαιρετώντας την Ελισάβετ Β’, που μέχρι την ύστατη στιγμή επέδειξε αταλάντευτη αίσθηση του καθήκοντος», αναφέρει.

image

«Τεράστιο σοκ» χαρακτηρίζει το Al Jazeera την απώλεια της βασίλισσας που «πέρασε περισσότερες από επτά δεκαετίες στον θρόνο».

image

«Η πιο δημόσια φιγούρα, το πιο ιδιωτικό πρόσωπο: Πώς η βασίλισσα Ελισάβετ II ενοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο», είναι ο τίτλος της ανάρτηση της ισραλινής εφημερίδα Haaretz.

image

«Το άλλο βασικό της επίτευγμα», αναφέρει, είναι ότι «μέσα σε επτά δεκαετίες δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά το μη επαρκώς καθορισμένο βασιλικό προνόμιο, ούτε όταν οι πολιτικοί την παρακαλούσαν να το κάνει».

«Σύμβολο σταθερότητας στη Βρετανία και στην διεθνή σκηνή» για 70 χρόνια χαρακτηρίζει την βασίλισσα Ελισάβετ στην ηλεκτρονική της έκδοση η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

image

«Σε μια σειρά βασιλικής διαδοχής που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, η ηγεμονία της Ελισάβετ ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια. Βοήθησε στην καθοδήγηση της χώρας της σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στους τομείς της γεωπολιτικής, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της και των αντιλήψεων για βασιλική οικογένεια»», επισημαίνει.

«Θα μπορούσε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ να σηματοδοτήσει το τέλος της βρετανικής μοναρχίας;», αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Liberation.«Η Ελισάβετ Β’ αφήνει πίσω της τη δημοφιλή εικόνα μιας βασίλισσας που έχει γίνει αληθινό σύμβολο», επισημαίνει.

image

«Ο γιος της τη διαδέχεται έπειτα από μια πολύ πιο αμφιλεγόμενη ζωή, που θα μπορούσε να αποδυναμώσει ένα ήδη παρωχημένο σύστημα».