Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τον πολυκομματισμό ενώ ταυτόχρονα το καθεστώς του συνθλίβει την εξέγερση, ανοίγοντας πυρ κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Ads

Οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν τις κινήσεις του Άσαντ τις οποίες λαμβάνουν ως απόπειρα του Προέδρου να εκτρέψει την προσοχή από τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς. Η Χάμα μετρά περισσότερους από 140 νεκρούς από την Κυριακή, όταν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ έστειλε άρματα μάχης στην πόλη που αποτελεί προπύργιο της εξέγερσης.

Ακόμη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ προκειμένου να καταστείλουν διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ads

Σφοδρά πυρά ακούγονταν την Πέμπτη το πρωί στην πόλη Χομς, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες.

Η κύρωση του σχετικού νομοθετήματος χαρακτηρίστηκε «σχεδόν πρόκληση» από τον Γάλλος Υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ. «Αποτελεί «σχεδόν πρόκληση» αυτή τη στιγμή η κύρωση του νομοθετήματος που εισάγει το πολυκομματικό σύστημα στη Συρία», τόνισε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτό που περιμένουμε σήμερα είναι ο τερματισμός της βίας σε βάρος του άμαχου πληθυσμού και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του» δήλωσε στη συνέχεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Τετάρτη ψήφισμα που καταδικάζει το συριακό καθεστώς για τις «εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χρήση βίας εναντίον αμάχων».

Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία από το Μάρτιο, που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.