Ο 15χρονος Σιμόνε είναι από χθες ένα σύμβολο της Ιταλίας κόντρα στον παροξυσμό του φυλετικού μίσους, αφού πρωταγωνίστησε στα επεισόδια με κατοίκους και ακροδεξιές ομάδες, που κατέληξαν στην απομάκρυνση περίπου 70 Ρομά από κέντρο φιλοξενίας στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης.

Ads

Ο Σιμόνε πήρε τον λόγο θαρρετά μπροστά στα αλαλάζοντα μέλη των ακροδεξιών της Casa Pound και της Forza Nuova και των ηλεκτρισμένων από τις μισαλλόδοξες διακηρύξεις τους κατοίκων του Τόρε Μάουρα, στη διάρκεια των διαπληκτισμών και των εκτρόπων, που κατέληξαν σε βιαιοπραγίες εναντίον των Ρομά και το ποδοπάτημα των τροφίμων, που προσπάθησαν να τους δώσουν κάποιοι πολίτες.

Όταν ο εκπρόσωπος της Casa Pound Μάρκο Αντονίνι εκστόμισε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, από το σημείο των επεισοδίων, πως «εδώ συμφωνούμε όλοι», ο 15χρονος τον διέκοψε, λέγοντας: «περίμενε, εγώ είμαι από το Τόρε Μάουρα και δε συμφωνώ, μπορώ να το δηλώσω;». Όταν ο έκπληκτος Αντονίνι τον κοιτάζει, λέγοντας «και βέβαια μπορείς να το πεις, εμείς δεχόμαστε την αντιπαράθεση», ο Σιμόνε αδιαφορεί για το βλοσυρό του βλέμμα και του αντιτείνει τολμηρά: «κατ’ εμέ, αυτό που κάνετε είναι να χειραγωγείτε τους ανθρώπους στο Τόρε Μάουρε, τη δική μου γειτονιά, μετατοπίζοντας αυτήν τη χειραγωγημένη οργή προς το δικό σας συμφέρον. Αυτό που κάνετε είναι εξίσου παράνομο».

Ο ακροδεξιός εκπρόσωπος τον ρώτησε: «εσύ είσαι ευχαριστημένος που μετέφεραν εδώ 60 Ρομά;», αλλά ο Σιμόνε δεν τρομοκρατήθηκε: «εμένα 60 άνθρωποι δεν μου αλλάζουν τη ζωή. Το πρόβλημα για εμένα δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουνε το σπίτι. Όταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός. Έτσι, πάνω σ’ αυτό το πράγμα όλοι στρεφόμαστε κατά των μειονοτήτων, αλλά εμένα δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα», ήταν η αποστομωτική απάντηση του 15χρονου Σιμόνε. Στην προβοκατόρικη ερώτηση του Αντονίνι «εάν του μοιάζουνε μειονότητα οι Ρομά», ο Σιμόνε αποκρίθηκε: «εάν εμείς είμαστε 60 εκατ., τότε ναι είναι μειονότητα. Κατ’ εμέ, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ρομά, ούτε οι Αφρικανοί, ούτε κανένας άλλος άνθρωπος».

Ads

Άλλος ένας κάτοικος παρενέβη και απευθυνόμενος στον Σιμόνε υποστήριξε πως κάποτε στο Τόρε Μάουρα δεν ήταν όλα έτσι, οι κάτοικοι άφηναν το κλειδί στην πόρτα, αλλά σήμερα δεν τολμούν να βγουν κάποιες ώρες από το σπίτι, γιατί δεν είναι ορατή καμία υπηρεσία του δήμου της Ρώμης. «Ε, λοιπόν γι’ αυτό ευθύνονται οι Ρομά;», αντέτεινε με θάρρος ο Σιμόνε, χωρίς να λάβει απάντηση.

Το βίντεο έκανε τον γύρο της Ιταλίας και αμέσως προκάλεσε τον θαυμασμό για το θάρρος του Σιμόνε και ένα κύμα υποστήριξης στη φωνή του που κατατρόπωσε την έπαρση και των φανατισμό των ακροδεξιών, που βιαιπραγούσαν, προπηλάκιζαν τους Ρομά (μεταξύ των οποίων βρίσκονταν πάνω από 20 γυναίκες–τρεις έγκυες- και 33 ανήλικοι), ενώ έφθασαν έως του σημείου να τοποθετήσουν αυτοσχέδια βόμβα έξω από τη δημοτική δομή.

Ακόμη και η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι επαίνεσε την τόλμη του Σιμόνε. Στο λογαριασμό της στο Facebook, η Ράτζι τονίζει: «ιδού οι αληθινοί κάτοικοι του Τόρε Μάουρα. Ευχαριστούμε Σιμόνε. Οι νέοι είναι το μέλλον μας. Στη Ρώμη δεν υπάρχει χώρος για τις ακρότητες της Casa Pound και της Forza Nuova».

Το πρόβλημα όμως για τη Ράτζι παραμένει. Το παράδειγμα του Τόρε Μάουρα είναι έτοιμα να ακολουθήσουν και άλλα προάστια της αιώνιας πόλης, στα οποία είναι προγραμματισμένο να διοχετευθούν οι Ρομά που δεν έγιναν δεκτοί στην προηγούμενη δομή φιλοξενίας. Ήδη, επιτροπές κατοίκων διατυπώνουν προειδοποιήσεις κατά της μεταφοράς τους στην περιοχή τους και η δήμαρχος συμβουλεύει στις υπηρεσίες της «ύψιστη προσοχή κατά τη μεταφορά των ανθρώπων».

Ωστόσο, οι νέες επιλογές για την μεταφορά και φιλοξενία τους βρίσκονται σε περιοχές με την ίδια κοινωνική σύσταση με το Τόρε Μάουρα και τα ανατολικά προάστια της πόλης. Και το φιτίλι που άναψαν τα επεισόδια των προηγουμένων ημερών μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν την έκρηξη.