Άγρια επεισόδια από οπαδούς του φασισμού έγιναν στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης, λόγω της πρόσφατης άφιξης περίπου 70 Ρομά για να φιλοξενηθούν σε κοινωνική δομή του δήμου, με μία αυτοσχέδια βόμβα να εκρήγνυται μπροστά από κέντρο φιλοξενίας και φασιστικούς χαιρετισμούς, λίγο πριν την άφιξη του λεωφορείου που θα απομάκρυνε τελικώς τους πρώτους Ρομά.

Ads

Οι κάτοικοι μαζί με πολλούς ακροδεξιούς βρέθηκαν από το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους του προαστίου, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην άφιξη των Ρομά στο δημοτικό κέντρο. Παρά τις διακηρύξεις της δημάρχου Βιρτζίνια Ράτζι ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε στο μίσος κατά των Ρομά», η δημαρχία μέσα σε ένα 24ωρο αποφάσισε να μετακινήσει τους Ρομά σε άλλη δομή. Η ίδια εξήγησε πως η απομάκρυνσή τους αποφασίσθηκε για να αποφευχθεί ένας εκτραχηλισμός της κατάστασης. «Βούληση της δημαρχίας είναι να προστατευθεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων».

Παρά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν στο σημείο για να εξασφαλίσουν ότι οι Ρομά δεν πρόκειται να επιστρέψουν, αλλά και για να προκαλέσουν όσους παρέμειναν.  Την ώρα που το πρώτο λεωφορείο έφθανε στην κοινωνική δομή, κάτοικοι και πολυάριθμα στελέχη της ακροδεξιάς Casa Pound και Forza Nova, εκστόμιζαν προσβλητικά λόγια και απειλές κατά των Ρομά που κοίταζαν έντρομοι από τα παράθυρα. Και μάλιστα δεν περιορίσθηκαν μόνο στα λόγια: κατά την επιβίβασή τους πολλοί από τους νομάδες δέχθηκαν κλωτσιές και κτυπήματα, ενώ μία ομάδα περίπου είκοσι ανθρώπων έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και χαιρετούσαν φασιστικά. Μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι έφθασαν στο σημείο να πετάξουν στο έδαφος και να σκορπίσουν τα σάντουϊτς που προορίζονταν για να μοιρασθούν στους Ρομά.

Περίπου τα ίδια επεισόδια επαναλήφθηκαν και λίγο αργότερα, κατά την απομάκρυνση και άλλων Ρομά. Στο σημείο παρέμεναν κάτοικοι και ακροδεξιοί με αναμμένες φωτοβολίδες, φωνάζοντας συνθήματα.

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων για τους κατοίκους του Τόρε Μάουρα θα συνεχισθεί και σήμερα, καθώς παραμένουν ακόμη 50 μέσα στο κέντρο, 33 εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Κάποιοι από τους Ρομά αρνήθηκαν να δεχθούν να μεταφερθούν στο νέο κέντρο υποδοχής του δήμου και κυριολεκτικά έμειναν στον δρόμο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι διακήρυξε: «όχι σε κάθε μορφή βίας, όχι στο ξεφόρτωμα κάθε είδους προβλήματος στις περιφέρειες των πόλεων. Επαναλαμβάνω τον στόχο, πάνω στον οποίο εργάζομαι επί μήνες: μέχρι το τέλος της θητείας μου δεν θα υπάρχει κανένας καταυλισμός Ρομά. Όποιος μπορεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία είναι ευπρόσδεκτος, όποιος επιμένει να κλέβει θα διώκεται».

Tην ίδια στιγμή, η εισαγγελία της Ρώμης διέταξε έρευνα για τα πρώτα επεισόδια, το βράδυ της Τρίτης, με την υποψία διάπραξης εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους, που στη διάρκεια μίας σχεδόν εξέγερσης οι κάτοικοι κι οι ακροδεξιοί έφθασαν έως την πυρπόληση ενός αυτοκινήτου και την καταστροφής του φαγητού που επρόκειτο να μοιρασθεί στους φιλοξενούμενους Ρομά: «αφήστε τους να πεθάνουν από πείνα» και «δώστε μας καλλίτερα έναν σεισμό, εμείς τους Ρομά δεν τους θέλουμε», ήσαν κάποιες από τις προσβολές που εκστόμιζαν οι ντόπιοι.

Τα γεγονότα καταδίκασε και ζήτησε από τις Αρχές να προστατευθούν οι καταδιωκόμενοι Ρομά (στους οποίους περιλαμβάνονται 22 γυναίκες, οι τρεις τους έγκυες, και 33 ανήλικοι) και το Κίνημα Κετάνε-Ρομά.