Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ανήκει και το Ντουμπάι, βίωσαν τις πιο έντονες βροχοπτώσεις από τότε που άρχισαν να υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία εδώ και 75 χρόνια, με τον όγκο νερού που αντιστοιχεί συνήθως στις βροχές ενός έτους στην περιοχή να πέφτει σε 24 ώρες μόνο.

Ads

Ένας 70χρονος άνδρας που έχασε τη ζωή του στο γειτονικό εμιράτο Ρας Αλ Χάιμα, όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν το όχημά του.

Με τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης κάτω από το νερό, ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου. Τα εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα ήταν πλημμυρισμένα με το νερό που διέρρεε από τις οροφές και πολλοί ανελκυστήρες στους ουρανοξύστες σταμάτησαν να λειτουργούν, αναγκάζοντας τους κατοίκους να ανεβαίνουν σκάλες για δεκάδες ορόφους.


Επιπλέον, αδυνατώντας να επιστρέψουν στο σπίτι τους, πολλοί αυτοκινητιστές διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητά τους στους πλημμυρισμένους και αποκλεισμένους δρόμους.


Όπως αναφέρει το CNN, οι εικόνες ήταν σοκαριστικές για μια πόλη που υπερηφανεύεται για τις υποδομές της και την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί σε αυτές, καθώς πολλές από αυτές παραδόθηκαν αμαχητί στη φυσική καταστροφή. Οι βροχές είναι σπάνιες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν είχε υπολογίσει την πιθανότητα ισχυρών καταιγίδων.

Η κακοκαιρία αυτής της εβδομάδας επηρέασε τους πάντες, από τη μειοψηφία του τοπικού αραβικού πληθυσμού και τους δυτικούς επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη, μέχρι τους τουρίστες και τους μετανάστες εργάτες.

Οι αρχές καλούσαν τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι , όμως πολλοί τολμούσαν να βγουν για τον έναν ή τον άλλο λόγο και τελικά κατέληγαν ανίκανοι να επιστρέψουν λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων. Στον τομέα της πόλης όπου βρίσκονται υποκαταστήματα των κορυφαίων τραπεζών του κόσμου, πολυτελή αυτοκίνητα είχαν βυθιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου κάτω από το νερό καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες.

Ads

Όταν τα νερά υποχώρησαν, αποκαλύφθηκαν δρόμοι σπαρμένοι με συντρίμμια. Εικόνες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν αυτοκινητόδρομους με λωρίδες γεμάτες με εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

«Η οικονομική ζημιά από την καταιγίδα θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια ντιρχάμ, με σημαντικές επιπτώσεις σε οχήματα, σε δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα και στις πιο βασικές υποδομές» δήλωσε στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της τοπικής ασφαλιστικής εταιρείας InsuranceMarket, Αβινάς Μπαμπούρ.