Από την Δευτέρα, οι αρχές και τα κοινοβούλια των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν επιταχύνει την διαδικασία προς την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την ένταξη στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της ΛΔ του Ντονιέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, στην ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ads

«Αυτό θα έχει κολοσσιαίο αντίκτυπο για τον λαό του Ντονμπάς. Πρώτα απ ‘όλα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, φυσικά, η ασφάλεια. Βέβαια, δεν έχω αυταπάτες ότι αυτό (σσ. αντίδραση εκ μέρους του Κιέβου) δεν θα συμβεί αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, για το οποίο αποτέλεσμα δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε ο Πουσίλιν.

Πρόσθεσε, ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της δημοκρατίας είναι σε θέση να διεξάγει αυτήν την ψηφοφορία όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά και με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, την εμπειρία του 2014 (σσ. εννοεί τα δημοψηφίσματα για την ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας που διενεργήθηκαν στο εξεγερμένο Ντονμπάς, κατά της κυβέρνησης του Κιέβου που προέκυψε μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν, καθώς και στο δημοψήφισμα στην Κριμαία με το οποίο εντάχθηκε στην Ρωσία).

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΛΔ του Λουγκάνσκ στην Μόσχα, Ροντιόν Μιρίσνικ, δήλωσε ότι οι δύο δημοκρατίες συντονίζουν ήδη ενέργειες για οργανωτικά ζητήματα και ότι σύντομα θα ξεκινήσουν «πολύ σοβαρές διαβουλεύσεις μεταξύ των δημοκρατιών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ads

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αρχές της ΛΔ του Λουγκάνσκ θα απευθύνουν επίσης έκκληση σε «αμερόληπτα ξένα κράτη», για να στείλουν παρατηρητές, δηλώνοντας και αυτός ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το πώς θα ψηφίσουν οι συμπατριώτες του.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των ΛΔ του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ ζήτησαν από τη Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την ίδια μέρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα.

Η ανεξαρτησία των δύο δημοκρατιών του Ντονμπάς αναγνωρίστηκε επίσης από τη Νότια Οσετία, την Αμπχαζία (σσ. Ν. Οσετία και Αμπχαζία έχουν κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία τους από την Γεωργία), τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.