Ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να πληρώσει 354,9 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για δόλια υπερεκτίμηση της περιουσίας του με στόχο να εξαπατήσει τους δανειστές, αποφάνθηκε δικαστής της Νέας Υόρκης την Παρασκευή (16/2), επιφέροντας στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ άλλο ένα νομικό πλήγμα σε μια αστική υπόθεση που θέτει σε κίνδυνο την αυτοκρατορία των ακινήτων του.

Ads

Ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον, απαγόρευσε επίσης στον Τραμπ να υπηρετεί ως αξιωματούχος ή διευθυντής οποιασδήποτε εταιρείας της Νέας Υόρκης για τρία χρόνια.

Η γενική εισαγγελέας, Λετίσια Τζέιμς, κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα τον Σεπτέμβριο του 2022, κατηγορώντας τον ίδιο, τα ενήλικα τέκνα του και τον Οργανισμό Τραμπ ότι ψεύδονταν επί μια δεκαετία σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους τραπεζικών δανείων και ασφάλισης. Όπως ανέφερε, ο Τραμπ διόγκωσε την περιουσία του κατά 2,23 δισεκ. δολάρια – και σε μια περίπτωση κατά 3,6 δισεκ. δολάρια – στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που δόθηκαν σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, το ρετιρέ στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, διάφορα κτίρια γραφείων και γήπεδα γκολφ.

Η υπόθεση αστικής απάτης θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αυτοκρατορία ακινήτων του Τραμπ, καθώς ο επιχειρηματίας που έγινε πολιτικός ηγείται της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ads

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη δικαστική ήττα του Τραμπ μέσα σε δύο μήνες, μετά την ετυμηγορία των ενόρκων τον Ιανουάριο σε υπόθεση δυσφήμισης που άσκησε η Ε. Τζιν Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση. Οι ένορκοι εν τέλει της επιδίκασαν 83,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να καταβάλει ετήσιους τόκους επί του προστίμου. Καθώς το επιτόκιο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης φτάνει το 9%, ο Τραμπ θα χρειαστεί να πληρώσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πέρα και πάνω από το πρόστιμο. Ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να καταθέσει ένα μικρότερο ποσό με εγγύηση και τόκους, εξασφαλίζοντας ένα είδος δανείου που ονομάζεται ομολογία έφεσης. Αλλά μπορεί να δυσκολευτεί να βρει έναν πρόθυμο δανειστή αφού ο Ένγκορον διαπίστωσε ότι είπε ψέματα στις τράπεζες για τον πλούτο του.

Δεν είναι σαφές πόση πρόσβαση σε μετρητά έχει ο Τραμπ και οι εκτιμήσεις για την περιουσία του ποικίλλουν, με το Forbes να προσδιορίζει την καθαρή του αξία στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ κατέθεσε τον Απρίλιο ότι είχε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.