Ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο» σύστημα μετανάστευσης προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Με προεδρική πράξη μάλιστα και παρακάμπτοντας το αμερικανικό Κογκρέσο, ανακοίνωσε τη νομιμοποίηση περίπου πέντε εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα, που ζουν σε αμερικανικό έδαφος υπό την απειλή της απέλασης. 

Ads

«Σήμερα, το σύστημα μετανάστευσης που διαθέτουμε είναι κατακερματισμένο και όλοι το γνωρίζουν αυτό», είπε ο Ομπάμα, σε τηλεοπτική του ομιλία, παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για το μεταναστευτικό. «Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και αντίθετες με τη φύση μας» ανέφερε ο Ομπάμα. «Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών», συνέχισε, ενώ απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα είπε: «Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε προς τη νόμιμη οδό».

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο δεν είδαν με καλό μάτι τα νέα μέτρα Ομπάμα και εφόσον χαρακτήρισαν αντισυνταγματική την προτεινόμενη νομιμοποίηση μεταναστών, διαμήνυσαν ότι θα πολεμήσουν την επίμαχη μεταρρύθμιση στο Κογκρέσο, αλλά και στα δικαστήρια.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, εξαπέλυσε μάλιστα και προσωπική επίθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως: «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επανειλημμένως πει ότι δεν είναι βασιλιάς ή αυτοκράτορας, αλλά συμπεριφέρεται ως τέτοιος» συμπλήρωσε.

Ads

Ο Ρεπουμπλικάνος γενικός εισαγγελέας και κυβερνήτης του Τέξας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως προτίθεται να αμφισβητήσει τον Ομπάμα στο δικαστήριο για να «διασφαλίσει το κράτος δικαίου».

«Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, η οποία δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα», δήλωσε τέλος ο Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.