Χιλιάδες υποστηρικτές των στρατιωτικών που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα με πραξικόπημα αυτή την εβδομάδα διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Νιαμέ, καταγγέλλοντας την Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη της χώρας και βάζοντας φωτιά στην είσοδο της γαλλικής πρεσβείας, κρατώντας ρωσικές σημαίες, προτού ο στρατός διαλύσει το πλήθος.

Ads

Μαύρος καπνός ήταν ορατός την Κυριακή σε όλη την πόλη από το κάψιμο της εισόδου της πρεσβείας, όπως κατέγραψε το Associated Press.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι «οι επιθέσεις εναντίον της Γαλλίας και των συμφερόντων της δεν θα γίνουν ανεκτές». «Όποιος επιτεθεί σε Γάλλους υπηκόους, τον στρατό, τους διπλωμάτες και τις γαλλικές αρχές θα λάβει άμεση απάντηση», προειδοποίησε.

Ο Νίγηρας, γαλλική αποικία μέχρι το 1960, θεωρούνταν ο τελευταίος αξιόπιστος εταίρος της Δύσης στη μάχη με τους τζιχαντιστές στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.500 στρατιώτες στη χώρα που διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις με τον στρατό της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βοηθήσει στην εκπαίδευση του στρατού.

Σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, το μπλοκ της Δυτικής Αφρικής γνωστό ως ECOWAS δήλωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις του με τον Νίγηρα και ενέκρινε τη χρήση βίας εάν δεν αποκατασταθεί στην εξουσία ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ, εντός μιας εβδομάδας.

Η Αφρικανική Ένωση έχει εκδώσει τελεσίγραφο 15 ημερών στη στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα να αποκαταστήσει εκ νέου τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ο Μπαζούμ εξελέγη πριν από δύο χρόνια στην πρώτη ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας στον Νίγηρα μετά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία το 1960.

Μέλη του στρατού του Νίγηρα ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είχαν καθαιρέσει τον Μπαζούμ και την Παρασκευή ονόμασαν τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani – επίσης γνωστό ως Omar Tchiani – ως νέο ηγέτη της χώρας, προσθέτοντας τον Νίγηρα σε έναν αυξανόμενο κατάλογο στρατιωτικών καθεστώτων στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής.

Το μπλοκ ECOWAS των 15 κρατών προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στις χώρες όπου ο στρατός ανέλαβε την εξουσία τα τελευταία χρόνια.

Τέσσερα κράτη διοικούνται από στρατιωτικά καθεστώτα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου έχουν σημειωθεί εννέα επιτυχημένες ή απόπειρες πραξικοπημάτων από το 2020.

Εάν η ECOWAS επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον Νίγηρα, κάτι που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια πραξικοπημάτων, θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στους Νιγηριανούς, οι οποίοι ζουν στην τρίτη φτωχότερη χώρα του κόσμου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.