Νέες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους Αμερικανοί αξιωματούχοι δείχνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ads

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ή κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είχε εμπλοκή στην επιχείρηση, σημείωσε η εφηρίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Eπίσης, δεν υπάρχουν σύμφωνα με το δημοσίευμα στοιχεία ότι οι δράστες εκτελούσαν εντολές Ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι με βάση τις πληροφορίες των Αμερικανών αξιωματούχων αυτοί που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα των μελών της ομάδας ή ποιος διηύθυνε ή χρηματοδότησε την επιχείρηση.

Ads

«Οι αξιωματούχοι που εξέτασαν τις πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά την εκτίμησή τους οι σαμποτέρ ήταν πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι, ή ένας συνδυασμός των δύο. Δεν υπήρξε εμπλοκή Αμερικανών ή Βρετανών» σημειώνεται.