Το Ισραήλ θα υπερασπιστεί μόνο του τον εαυτό του, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας (Ανναλένα Μπέρμποκ) και της Βρετανίας (Ντέιβιντ Κάμερον) που ταξίδεψαν στην χώρα την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας να μην κλιμακωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν σε μια περιφερειακή σύγκρουση.

Ads

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τους υπουργούς για την υποστήριξη τους, τόνισε όμως ότι το Ισραήλ θα λάβει τις δικές του αποφάσεις για την ασφάλεια του.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω – θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις, και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Νωρίτερα, ο Κάμερον δήλωσε ότι είναι πλέον προφανές ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ανταποδώσει τα αντίποινα για τις ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις οποίες η Τεχεράνη εξαπέλυσε το περασμένο Σάββατο σε απάντηση σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε Ιρανούς στρατηγούς και άλλους στρατιωτικούς αξιωματικούς στην πρεσβεία της στη Συρία.

Ads

Η Μπάερμποκ δήλωσε ότι η κλιμάκωση «δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν, ούτε την ασφάλεια του Ισραήλ, ούτε τις πολλές δεκάδες ομήρων που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς, ούτε τον υποφέροντα πληθυσμό της Γάζας, ούτε τους πολλούς ανθρώπους στο Ιράν που υποφέρουν και οι ίδιοι από το καθεστώς, ούτε τις τρίτες χώρες της περιοχής που απλώς θέλουν να ζήσουν ειρηνικά».

Ο Νετανιάχου απορρίπτει τις καταγγελίες για λιμό στην Γάζα

Επίσης την Τετάρτη, ο Νετανιάχου «απέρριψε τους ισχυρισμούς διεθνών οργανισμών για λιμό στη Γάζα», δήλωσε το γραφείο του, αναφέροντας πως αυτό ειπώθηκε από τον ίδιο στους δύο επισκεπτόμενους υπουργούς.

Μια έκθεση διεθνών οργανισμών που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο ανέφερε ότι η βόρεια Γάζα θα μπορούσε να πληγεί από λιμό οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μέσων Μαρτίου και του Μαΐου, και ότι πάνω από το 70% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαμάνθα Πάουερ, η διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, δήλωσε ότι ο λιμός έχει ήδη εκδηλωθεί στη βόρεια Γάζα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ορίζει τον λιμό ως μια κατάσταση κατά την οποία ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μιας περιοχής δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε επαρκή τροφή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτεταμένο οξύ υποσιτισμό και την απώλεια ζωών από την πείνα και τις ασθένειες.

Διαβάστε επίσης: Βρετανός ΥΠΕΞ / Το Ισραήλ έχει «σαφώς αποφασίσει αντίποινα κατά του Ιράν» – Άμεσες κυρώσεις και νέα προειδοποίηση από το Ιράν

Προειδοποίηση του Ιρανού προέδρου

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, προειδοποίησε από την Τεχεράνη το πρωί της Τετάρτης ότι το παραμικρό χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος θα φέρει «μαζική και σκληρή» απάντηση.

Ο Ραΐσι πρόσθεσε ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν περιορισμένη, και ότι αν το Ιράν ήθελε να πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη επίθεση, «τίποτα δεν θα έμενε από το σιωνιστικό καθεστώς».