Πέραν των εκτιμήσεων που δημοσιεύουν τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τις πιθανές επόμενες κινήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, η πιο έντονη επιβεβαίωση πως επέρχεται άλλη μια περιφερειακή κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή ήρθε διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον: «Το Ισραήλ έχει σαφώς αποφασίσει να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ την Τετάρτη.

Ads

Με την ανταπάντηση του Ισραήλ να θεωρείται δεδομένη, ανοιχτό παραμένει το ακριβές επιχειρησιακό σχέδιο, η έκταση και η κλίμακα αλλά και η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους του.

«Είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί παίρνουν την απόφαση να δράσουν», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε να το κάνουν με έναν τρόπο που θα συμβάλει όσο το δυνατόν λιγότερο στην κλιμάκωση της κατάστασης».

Ο Κάμερον δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία επιθυμεί να δει συντονισμένες κυρώσεις κατά του Ιράν από την ομάδα των G7, η οποία συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία.

Ads

«Πρέπει να τους δοθεί ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα από την G7», τόνισε.

G7 στο Κάπρι

Ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της G7 στις 17-19 Απριλίου στο ιταλικό νησί Κάπρι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι νέες κυρώσεις θα χρειαστούν την υποστήριξη όλων των G7, που περιλαμβάνουν την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρότεινε επίσης ότι τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να επικεντρώνονται σε άτομα και όχι σε κράτη. Μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα δημιουργούσε μόνο περισσότερα εμπόδια για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή, είπε χαρακτηριστικά.

Η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι οι νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν θα βοηθήσουν να πεισθεί το Ισραήλ να περιορίσει το εύρος των αντιποίνων του.

Νέες, άμεσες κυρώσεις κατά του Ιράν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να πλήξουν το Ιράν με νέες κυρώσεις τις επόμενες ημέρες για την πρωτοφανή επίθεσή του στο Ισραήλ, και ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του Ιράν να εξάγει πετρέλαιο.

«Όσον αφορά τις κυρώσεις, αναμένω πλήρως ότι θα λάβουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Νέα προειδοποίηση από το Ιράν

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, ο επικεφαλής διοικητής του Ιρανικού στρατού, υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά των συμφερόντων του Ιράν θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανές εχθροπραξίες, και αυτό που επιδείξαμε σήμερα σε όλη τη χώρα ήταν μόνο ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο Μουσαβί στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική ημέρα του Ιρανικού στρατού.

Οποιαδήποτε επίθεση κατά των συμφερόντων του Ιράν θα απαντηθεί «με πιο θανατηφόρα όπλα», υπογράμμισε.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από στρατιωτική παρέλαση της Τετάρτης στην Τεχεράνη, για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας Ιρανικού Στρατού:

Στρατιωτική παρέλαση στην Τεχεράνη
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH