Τον Τόνι Μπλερ φαίνεται πως προωθεί το Ισραήλ για τη θέση του διαμεσολαβητή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό να φέρεται πρόθυμος να αναλάβει τέτοιο ρόλο.

Ads

Δημοσιεύματα στο Ισραήλ, τα οποία επικαλούνται και οι Financial Times, υποστηρίζουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήλπιζε να τοποθετήσει τον Μπλερ ως “συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας” στη Γάζα, αξιοποιώντας την εμπειρία του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού στην περιοχή.

Τι δηλώνουν συνεργάτες του Μπλερ

Όπως δήλωσε το γραφείο του Μπλερ, μέχρι στιγμής δεν του έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση, αλλά συνεργάτες του είπαν ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναλάβει ανθρωπιστικό ρόλο.

“Όπως γνωρίζετε, ο κ. Μπλερ έχει γραφείο στο Ισραήλ και συνεχίζει να εργάζεται σε θέματα που αφορούν το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους”, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ads

“Συζητά την κατάσταση προφανώς με πολλούς ανθρώπους στην περιοχή και αλλού για να δει τι μπορεί να γίνει. Αλλά δεν υπάρχει κανένας ‘ρόλος’ που να προσφέρεται ή να αναλαμβάνεται”.

Κατ’ ιδίαν, οι συνεργάτες του Μπλερ δήλωσαν ότι θα εξέταζε έναν ρόλο μόνο “αν ήταν μια πραγματική ευκαιρία να αλλάξει πορεία στην ανθρωπιστική πλευρά”. Ένας από αυτούς, δε, πρόσθεσε πως “τίποτα δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί ακόμη”.

Οι Times of Israel επικαλέστηκαν αναφορές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ynet ότι ο Νετανιάχου πίστευε πως ο Μπλερ θα μπορούσε να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να μειώσει τη διεθνή πίεση στο Ισραήλ, καθώς συνεχίζει την επίθεσή του κατά της Χαμάς.

Επικαλούμενο ανώνυμους ανώτερους αξιωματούχους, τόνισε μάλιστα πως ο Νετανιάχου ήλπιζε να αξιοποιήσει την εμπειρία του Μπλερ στην περιοχή για να κατευνάσει τις διεθνείς ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Αφού άφησε την Ντάουνινγκ Στριτ το 2007, ο Μπλερ έγινε απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή για το «Κουαρτέτο», μια ομάδα που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τη Ρωσία, και ίδρυσε γραφείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τώρα, δε, διευθύνει μια δεξαμενή σκέψης, το «Tony Blair Institute for Global Change».