Περισσότεροι από 3.250 άνθρωποι αγνοούνται ή βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, στην Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, μεταξύ αυτών, 1.700 παιδιά.

Ads

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε την Δευτέρα ότι δέχεται κλήσεις στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες περιοχές για «τεράστιο αριθμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια και δεκάδες τραυματίες που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη, όπου ούτε τα ασθενοφόρα ούτε η πολιτική προστασία είναι σε θέση να τους προσεγγίσουν».

Την ίδια ώρα, οι σημαίες του ΟΗΕ κυματίζουν μεσίστιες, την Δευτέρα, στις αποστολές και τα γραφεία του Οργανισμού σε όλη την Ασία, για να τιμήσουν τους εργαζομένούς του που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα.

 

EPA/SARAH YENESEL

 

Ads

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποιεί για μια «τρομερή και επικίνδυνη» κατάσταση, λέγοντας ότι πεθαίνουν περισσότεροι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων μωρών.

Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας, το al-Shifa και το al-Quds, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές συνεχίζουν να πυροβολούν όποιον βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους μέσα.

Περισσότεροι από 11.100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αν και ο αριθμός δεν έχει επικαιροποιηθεί από τότε που χάθηκε η επαφή με βασικά νοσοκομεία του θύλακα από την Παρασκευή.

Η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι 3.117 μαθητές στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 24 μαθητές σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά την ίδια περίοδο.

Όλες οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν κλείσει από τις 7 Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 608.000 μαθητές δεν έχουν πάει σχολείο.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι 70 κυβερνητικά και 145 σχολικά κτίρια της UNRWA – η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες – χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η στατιστική υπηρεσία έδωσε επίσης τους ακόλουθους αριθμούς:

  • Τραυματισμένοι μαθητές: 4,613 στη Γάζα και 250 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Κρατούμενοι μαθητές: 67 στη Δυτική Όχθη
  • Δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων που σκοτώθηκαν: 130 στη Γάζα
  • Εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων που τραυματίστηκαν: 403 στη Γάζα και 40 στη Δυτική Όχθη
  • Επίθεση σε κυβερνητικά σχολεία: 239 στη Γάζα και 27 στη Δυτική Όχθη
  • Κυβερνητικά σχολεία που καταστράφηκαν: 45 στη Γάζα
  • Επίθεση σε σχολεία της UNRWA: 50 στη Γάζα

Εξάλλου, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας απέρριψε κάθε σχέδιο του Ισραήλ να καταλάβει τη Γάζα ή να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας εντός του θύλακα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Aljazeera, ο βασιλιάς φέρεται να είπε σε ανώτερους αξιωματούχους ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει «καμία στρατιωτική λύση ή λύση ασφαλείας» στον πόλεμο, προσθέτοντας ότι η Γάζα δεν θα πρέπει να αποκοπεί από τα άλλα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Ιορδανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ahmed Al-Safadi, κάλεσε επίσης τη νομική επιτροπή να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την υποβολή καταγγελίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να λογοδοτήσουν όσοι είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στη Γάζα.