Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ, την Κυριακή (15/01), όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στρατού της ασιατικής χώρας, καθώς εκατοντάδες διασώστες ερευνούσαν το σημείο της συντριβής στην πλαγιά ενός λόφου.

Ads

«Αναμένουμε να ανασύρουμε περισσότερα πτώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Κρίσνα Μπαντάρι, προσθέτοντας: «Το αεροπλάνο έχει σπάσει σε κομμάτια». Από την πλευρά του, σύμφωνα με τον «Guardian», ο εκπρόσωπος της Yeti Airlines, Σουνταρσάν Μπαρταούκα, δήλωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 72 άτομα – 68 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου, μεταξύ των επιβατών ήταν ξένοι υπήκοοι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Ινδία, τη Ρωσία, την Ιρλανδία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. «Η διάσωση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν υπάρχουν επιζώντες», δήλωσε ο Σουνταρσάν Μπαρταούλα.

Το αεροπλάνο συνετρίβη μεταξύ του παλιού και του νέου αεροδρομίου της Ποκάρα στο κεντρικό Νεπάλ. Ακόμα, τα συντρίμμια είχαν πάρει φωτιά και οι διασώστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, όπως δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος, Γκουρουντούτα Ντακάλ. «Οι διασώστες έχουν ήδη φτάσει εκεί και προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Όλες οι υπηρεσίες επικεντρώνονται τώρα στο να σβήσουν πρώτα τη φωτιά και να διασώσουν τους επιβάτες».

Το δικινητήριο αεροσκάφος ATR 72 λειτουργούσε από τη Yeti Airlines και πετούσε από το Κατμαντού, την πρωτεύουσα της χώρας των Ιμαλαΐων, όπως δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου. Μετά την είδηση της συντριβής, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η τηλεόραση του Νεπάλ έδειξε πλάνο με πυκνό μαύρο καπνό να βγαίνει από το σημείο της συντριβής, καθώς τα σωστικά συνεργεία και πλήθος κόσμου συγκεντρώνονταν γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Ακόμα, ένα ελικόπτερο των Αρχών συνδράμει τις έρευνες.Ακόμα, το εν λόγω αεροπλάνο ήταν 15 ετών, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων των αερομεταφορέων του Νεπάλ

Η αεροπορική βιομηχανία του Νεπάλ έχει γνωρίσει άνθηση τα τελευταία χρόνια, μεταφέροντας αγαθά και ανθρώπους μεταξύ δυσπρόσιτων περιοχών, καθώς και ξένους πεζοπόρους και ορειβάτες, αλλά μαστίζεται από την κακή ασφάλεια λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης και συντήρησης. Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει σε όλους τους αερομεταφορείς του Νεπάλ τον εναέριο χώρο της λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των πτήσεών τους.

Πάντως, η χώρα των Ιμαλαΐων διαθέτει επίσης μερικούς από τους πιο απομακρυσμένους και δύσκολους διαδρόμους προσγείωσης στον κόσμο, πλαισιωμένους από χιονισμένες κορυφές, που αποτελούν πρόκληση ακόμη και για τους έμπειρους πιλότους.