Ένα 16χρονο κορίτσι από το Νεπάλ πέθανε ως αποτέλεσμα της παράνομης πρακτικής chaupadi, όπου οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση αναγκάζονται να μένουν σε καλύβες έξω από τα σπίτια τους.

Ads

Η Anita Chand, από την περιοχή Baitadi, στα δυτικά της χώρας, πέθανε την Τετάρτη από δάγκωμα φιδιού ενώ κοιμόταν. Ο θάνατός της είναι ο πρώτος από το 2019.

Η πρακτική chaupadi βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι ακάθαρτα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και δεν τους επιτρέπεται να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να διαμένουν σε «καλύβες περιόδου» καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η πρακτική αυτή, που όπως αναφέρει ο Guardian, συνδέεται με τον Ινδουισμό, είναι βαθιά ριζωμένη στο δυτικό Νεπάλ.

H πρακτική chaupadi, τέθηκε εκτός νόμου το 2005. Τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρεις μήνες και πρόστιμο 3.000 ρουπίες Νεπάλ (20 λίρες).

Ads

Η αστυνομία της περιφέρειας Baitadi δήλωσε ότι ερευνά τον θάνατο της Anita ενώ η οικογένειά της αρνήθηκε ότι είχε περίοδο όταν πέθανε.

Ο τελευταίος αναφερόμενος θάνατος ήταν το 2019. Η Parwati Budha Rawat, 21 ετών, πέθανε αφού πέρασε τρεις νύχτες σε υπαίθρια καλύβα.

Γυναίκες και κορίτσια έχουν πεθάνει από επιθέσεις ζώων και από εισπνοή καπνού μετά το άναμμα φωτιάς σε καλύβες χωρίς παράθυρα.

Ο θάνατός της Parwati Budha Rawat εκκίνησε εκστρατείες σε ολόκληρη τη χώρα για τον τερματισμό της πρακτικής αυτής. Χιλιάδες καλύβες εποχής καταστράφηκαν, αλλά φαίνεται ότι αρχίζουν να ξαναχτίζονται.