Ένας νέος γύρος αίματος άνοιξε για τους Παλαιστίνιους, μετά την απόφαση Ισραηλινών έποικων να καταλάβουν σπίτια στις κατεχόμενες περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κάνοντάς τους έξωση. 

Ads

Μετά από ημέρες ταραχών και συγκρούσεων, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι μεταξύ των οποίων και τρία μικρά παιδιά. 

Τα γεγονότα ξεκίνησαν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και γενικεύτηκαν. Μετά τις εξώσεις Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στις κατεχόμενες περιοχές, υπήρξαν οργισμένες διαδηλώσεις, αλλά και αιματηρή καταστολή από τις ισραηλινές αρχές. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ υπήρξαν αναφορές και για θύματα. Η Χαμάς, από τη Λωρίδα της Γάζας, εκτόξευσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ, το οποίο απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. 

Νωρις το πρωί σήμερα – στην ετήσια πορεία νεαρών Ισραηλινών προς την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ με την ευκαιρία της επετείου της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της πόλης μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 – ξέσπασαν και πάλι άγρια επεισόδια έξω από το τζαμί αλ-Ακσά. Το απόγευμα πλήθος Εβραίων πιστών εκκένωσε το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, λόγω των συγκρούσεων και των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. 

Ads

Η πορεία των χιλιάδων Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της πόλης, ματαιώθηκε. Πρόκειται για τον εορτασμό της κατάκτησης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, το 1967 και αποτελεί μια πρόκληση για τους Παλαιστίνιους.

Πρόκειται για τις πιο βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε μήνυμα για την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ. «Η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ. Όπως κάθε χώρα χτίζει στην πρωτεύουσά της, έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να χτίζουμε στην Ιερουσαλήμ. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε.

«Εντονη ανησυχία» από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία)

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία τους» για τη βία στην Ιερουσαλήμ ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την ένταση στην Ιερουσαλήμ σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε ότι «ανησυχεί βαθιά» και κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις βάσει των υποχρεώσεών του» όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κουαρτέτο «σημειώνει την έντονη ανησυχία του για την πιθανή έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους όπου ζουν για γενιές (…) και εκφράζει την αντίθεσή του σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες απλώς κλιμακώνουν σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον». «Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μουσουλμανικών ιερών ημερών», συνέχισε το κείμενο.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν εξέφρασε «τις σοβαρές του ανησυχίες» για την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένων των πιθανών εξώσεων Παλαιστινίων, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν –τέσσερις αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες– εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» και καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.