Η Τουρκία βομβάρδισε εκ νέου το απόγευμα της Κυριακής στόχους Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ, ενώ την Τρίτη συνέρχεται το ΝΑΤΟ προκειμένου να συζητηθούν οι επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος  του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η ένταση στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης με διαδηλωτές της Αριστεράς να αντιδρούν στην επιχείρηση σκούπα εναντίον κάθε «εξτρεμιστικού» -σύμφωνα με τις αρχές της χώρας – στοιχείου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά τις σημερινές διαδηλώσεις ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του.

Ads

Η Τουρκία φαίνεται ότι κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων ανταρτών με τα βομβαρδιστικά της να πλήττουν το απόγευμα της Κυριακής αεροπορική βάση, στην οποία είχαν καταφύγει ομάδες Κούρδων, στην περιοχή Χακούρκ, στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ, οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν την Τρίτη κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει τα θέματα ασφαλείας που απασχολούν την Τουρκία, μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες προκάλεσαν τη στρατιωτική κινητοποίηση της Άγκυρας.

Ενιαίο μέτωπο κατά των Κούρδων ανταρτών φαίνεται να συγκροτούν οι ΗΠΑ και η Τουρκία, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει πλέον κι επίσημα «τρομοκρατική οργάνωση» το PKK και να χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Η συμπόρευση ΗΠΑ – Τουρκίας φάνηκε ήδη από την Παρασκευή όταν αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε θέσεις του ΙΚ για πρώτη φορά, συμμετέχοντας πλέον στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πλήττει στόχους στη Συρία τους τελευταίους 10 μήνες.  Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που αποτελούσε έναν διστακτικό εταίρο του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αυτή την εβδομάδα τη χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της για χρήση από αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και άλλων κρατών για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Θέση για τον αναβρασμό που επικρατεί στην περιοχή πήρε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στη μάχη της Τουρκίας εναντίον του εξτρεμισμού, καλώντας ωστόσο την Άγκυρα να επιδείξει μετριοφροσύνη απέναντι στους Κούρδους αντάρτες. «Η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους δεν θα πρέπει να σταματήσει, παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες» κατέληξε ο εκπρόσωπος της.

Το ΡΚΚ από την πλευρά του, ήδη από τους πρώτους βομβαρδισμούς ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με την Άγκυρα έχει χάσει κάθε νόημα έπειτα από τις επιδρομές. «Η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα έπειτα από αυτές τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον κατοχικό τουρκικό στρατό», ανέφερε στην ιστοσελίδα του το PKK.

Από το βήμα της τουρκικής βουλής ο πρόεδρος του κουρδικού HDP με πύρινο λόγο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση απευθυνόμενος στον Ερντογάν και σε αυτούς που ξεκίνησαν τα τελευταία 24ωρα την αιματηρή επίθεση ενάντια όπως είπε στο κουρδικό κίνημα και σε όσους αντιστέκονται μέσα στην Τουρκία. «Μπορείτε να φωνάζετε για πόλεμο, τα τσιράκια σας θα σας χειροκροτούν, μπορείτε να φοβίσετε τους ανθρώπους, να τους κάνετε να σας τρέμουν αλλά δεν καταλαβαίνετε ότι εμείς δεν σας τρέμουμε και ούτε και θα συμβεί αυτό», διαμήνυσε ο Ντεμιρτάς.

Την ίδια στιγμή για τρίτη μέρα συνεχίστηκαν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, έπειτα από το θάνατο ακτιβίστριας της Αριστεράς σε έφοδο της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές απαγόρευσαν τη μία διαδήλωση μετά την άλλη και οι διαδηλωτές που επέμειναν να βγουν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή, ήρθαν αντιμέτωποι με κανόνια νερού, δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από τις συμπλοκές της Κυριακής ένας αστυνομικός στην Κωνσταντινούπολη έχασε τη ζωή του από σφαίρα, την ώρα που προσπαθούσε να προσαγάγει διαδηλωτές. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από που προήλθε ο πυροβολισμός.

Διαβάστε επίσης:
Τουρκικοί βομβαρδισμοί κατά του PKK στο Ιράκ
Λευκός Οίκος: «Τρομοκρατική οργάνωση» το PKK