Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας θέσεις της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ. Οι επιδρομές αυτές, ακολούθησαν εκείνες στη βόρεια Συρία, όπου αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν βάσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές απειλούν με κατάρρευση την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων ανταρτών η οποία άρχισε το φθινόπωρο του 2012.

«Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ στη Συρία και της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Μεταξύ των στόχων του PKK περιλαμβάνονται στρατόπεδα, καταφύγια, αποθήκες, σπηλιές και εγκαταστάσεις γεμάτες με πυρομαχικά», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου. Τη συνέχιση των επιχειρήσεων «για όσο διάστημα η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλή» προανήγγειλε ο Tούρκος πρωθυπουργός.

Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και χερσαίες επιθέσεις και το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον στόχων του PKK και του ΙΚ στη βόρεια Συρία.

Ads

Η νέα αναταραχή στις σχέσεις της Τουρκίας με τους αντάρτες του PKK ξεκίνησε με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους την προηγούμενη εβδομάδα στο Σουρούτς. Στόχος της επίθεσης αυτοκτονίας των τζιχαντιστών ήταν ακτιβιστές της τουρκικής Αριστεράς που μάχονταν για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος, 32 από τους οποίους σκοτώθηκαν κι άλλοι πολλοί τραυματίστηκαν. Η επίθεση προκάλεσε νέο κύμα βίας με τους Κούρδους αντάρτες να απαντούν με αντίποινα εναντίον τουρκικών δυνάμεων της τάξης και την Τουρκία να απαντάει με μία μαζική επιχείρηση εναντίον του PKK, των μαχητών του ισλαμικού Κράτους και κάθε εξτρεμιστικού σχηματισμού εκτός αλλά κι εντός συνόρων.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι αναλαμβάνει «δράση διαρκείας» σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να κατευναστεί η βία.  Οι επίσημες αρχές της χώρας ενημέρωσαν την Παρασκευή τα Ηνωμένα Έθνη ότι η χώρα άρχισε να διεξάγει από αέρος πλήγματα στο έδαφος της Συρίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επικαλούμενη το ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ανήμπορη ή απρόθυμη να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές.

Σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Τουρκία επικαλείται το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά το δικαίωμα μιας χώρας στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης, για να αιτιολογήσει την απόφασή της να προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές.

Αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε θέσεις του ΙΚ για πρώτη φορά χθες, συμμετέχοντας πλέον στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πλήττει στόχους στη Συρία τους τελευταίους 10 μήνες.  Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που αποτελούσε έναν διστακτικό εταίρο του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αυτή την εβδομάδα τη χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της για χρήση από αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και άλλων κρατών για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε μάλιστα ότι στόχος είναι η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην άλλη πλευρά της μεθορίου με τη Συρία. «Όταν περιοχές στη βόρεια Συρία εκκαθαριστούν από την απειλή, θα σχηματιστούν φυσικά ζώνες ασφαλείας» δήλωσε. «Πάντοτε τασσόμασταν υπέρ των ζωνών ασφαλείας και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία» είπε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας επίσης πως «οι εκτοπισμένοι θα μπορούν να μεταφερθούν σε αυτές τις ζώνες ασφαλείας».

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με την Άγκυρα έχει χάσει κάθε νόημα έπειτα από τις επιδρομές. «Η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα έπειτα από αυτές τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον κατοχικό τουρκικό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το PKK.

Την ίδια ώρα σε νέες συλλήψεις προσώπων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και τους αντάρτες του ΡΚΚ προχώρησε σε ολόκληρη τη χώρα η αστυνομία της Τουρκίας. Η νέα αυτή επιχείρηση διεξήχθη κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τα Άδανα, το Ικόνιο και την Μανίσα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, 320 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, μεταξύ των οποίων δεκάδες ξένοι υπήκοοι.