Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Κούρδων στην Τουρκία, με φόντο τις συγκρούσεις Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπανί.

Ads

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να υπερασπιστεί την πόλη Κομπάνι, η οποία βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών. Οι κινητοποιήσεις έγιναν κατόπιν έκκλησης του κύριου κουρδικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας, ενώ νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, που κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους. Από τις συγκρούσεις των Κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτήρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, τα πέντε άτομα σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα στη διάρκεια συγκρούσεων Κούρδων ακτιβιστών με μέλη ισλαμιστικών κινημάτων. Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα, όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ads

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιαρμπακίρ και σε αρκετές περιοχές στο Μαρντίν και στο Βαν όπου έχει επέμβει ο στρατός.

Πορεία αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό

Σε πορεία αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό καλεί σήμερα στις 18:00, στα Προπύλαια, η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης (Τουρκία και Κουρδιστάν) της Αθήνας. Εκφράζει παράλληλα τον φόβο ότι θα επαναληφθούν τα εγκλήματα που η ανθρωπότητα είδε τα εγκλήματα που έγιναν στο Σενγκάλ, όπου σημειώθηκαν δολοφονίες αμάχων γυναικών και διαφόρων ειδών βαρβαρότητες.

«Να μην ξεχνάμε: το ΙΚ υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές, όπως και από το τουρκικό κράτος,   για την ανατροπή του Άσαντ. Τώρα χρησιμοποιείται ως  πρόσχημα για μια επέμβαση στη Συρία. Το  ΙΚ, πριν να καταλάβει τις πετρελαϊκές πηγές  στη Μοσούλη και να δολοφονεί τους λαούς, δεν ήταν στην επικαιρότητα. Τώρα, με την πολιτική  που ακολουθεί, από τη μια νομιμοποιεί  τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,  και από την άλλη οργανώνει  δολοφονίες ενάντια σε θρησκευτικές και  εθνικές ομάδες, ενάντια σε  γυναικόπαιδα», τονίζει στην ανακοίνωση της η Συνέλευση.