Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης, και προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη αντικαθεστωτική διαδήλωση μετά το θάνατο 52 ανθρώπων, στις 18 Μαρτίου. «Πρόθυμος να παραιτηθεί» εμφανίζεται ο πρόεδρος Σάλεχ.

Ads

Βασικό αίτημα των αντικαθεστωτικών είναι η παραίτηση του Σαλέχ, που κυβερνά τη χώρα από το 1978. Ο ίδιος, μιλώντας στους υποστηρικτές του, τους κάλεσε «να μην υποχωρήσουν» και δήλωσε πρόθυμος να παραδόσει την εξουσία, αλλά «σε άξια χέρια», τονίζοντας παράλληλα πως «θα αντισταθεί» στους αντιπάλους του. Επίσης, αρνήθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για τον θάνατο διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν θέλουμε την εξουσία, αλλά χρειάζεται να την παραδώσουμε σε ασφαλή χέρια, όχι σε άρρωστα, μνησίκακα ή διεφθαρμένα χέρια (…), τόνισε ο Σάλεχ, μιλώντας σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία κοντά στο προεδρικό μέγαρο.Η ομιλία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Σάλεχ είχαν συγκεντρωθεί σε άλλη πλατεία της Σαναά.

Η πρωτεύουσα Σαναά θυμίζει φρούριου. Σημεία ελέγχουν έχουν στήσει τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι δρόμοι είναι γεμάτοι από ένοπλους ανθρώπους. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για νέα βίαια επεισόδια.

Ads

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δίνοντας αυξημένες εξουσίες στον Αλί Αμπντάλα Σαλέχ. Το κοινοβούλιο αποτελείται από 301 μέλη. Συνολικά, 164 από τους 165 παρόντες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στις 18 Μαρτίου.

Τα στελέχη της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, οι ανεξάρτητοι και όσοι βουλευτές του κυβερνώντος Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή, μποϊκόταραν τη συνεδρίαση.