Μία νέα πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα 188 ευρώ, αρκετά χαμηλότερη από τις μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν συζητηθεί, αυξάνει τις ελπίδες για πιθανή συμφωνία κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ads

Στο κείμενο συμπερασμάτων, oι 27 ηγέτες καλούσαν το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας να ολοκληρώσει σήμερα τις διαδικασίες όχι μόνο για τον μηχανισμό του πλαφόν –που έχει αναδειχθεί σε «εστία διχασμού» των χωρών της ΕΕ- αλλά και τους δυο Κανονισμούς για τα υπόλοιπα μέτρα για την αγορά αερίου και την ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, οι οποίοι είναι «όμηροι» της συμφωνίας για το πλαφόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης αναμένεται να αποφασιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το ύψος, από το οποίο θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» της τιμής, αλλά και τον μηχανισμό ανάσχεσης του πλαφόν.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε τη μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Ads

Η πρότασή της θα ενεργοποιούσε ένα ανώτατο όριο εάν οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας Title Transfer Facility (TTF) υπερβούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μία απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Επίσης εκτίμησε πως θα πρόκειται για μία απόφαση εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις και επέμεινε πως υπάρχει καθολική κατανόηση ότι δεν μπορεί να περάσει άλλος χρόνος.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία φυσικού αερίου μακριά από την ΕΕ.

Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές…