Η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη βασική της σύμμαχο, την Κίνα, πως είναι έτοιμη για μία ή και δύο ακόμη πυρηνικές δοκιμές, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
 

Ads

Η προσπάθεια αυτή, αν τελικώς επιβεβαιωθεί, έχει ως σκοπό να πιέσει την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες μαζί της.
 
Όπως ανέφερε στο Reuters η πηγή, η οποία διατηρεί προσβάσεις τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Πιονγιάγκ, οι νέες πυρηνικές δοκιμές πιθανόν να συνοδευτούν, μέσα στο 2013, και από νέα πυραυλική δοκιμή.
 
Η τέταρτη πυρηνική δοκιμή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα είναι ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς και θα ισούται με έκρηξη 10 κιλοτόνων της ουσίας TNT.
 
«Όλα είναι έτοιμα. Τέταρτη και πέμπτη πυρηνική δοκιμή και εκτόξευση πυραύλου θα πραγματοποιηθούν σύντομα, ίσως φέτος», ανέφερε η πηγή. Προειδοποίησε ότι οι δοκιμές θα γίνουν εάν η Ουάσινγκτον δεν προσέλθει σε διάλογο με την Πιονγιανγκ και δεν αλλάξει την πολιτική της για την ανατροπή του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα.
 
Στις αρχές της εβδομάδας, η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει απομονωθεί διεθνώς, πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή από το 2006. Το γεγονός προκάλεσε την ομόθυμη καταδίκη των μεγάλων δυνάμεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για προκλητική ενέργεια και απειλή.