Την παραίτησή της υπέβαλε η «κυβέρνηση» των κατεχόμενων Φαΐζ Σουτζούογλου, έπειτα από έντονη αντιπαράθεση με τον λεγόμενο υπουργό Δημοσιονομικών, Σουνάτ Ατούν. Το γεγονός μετέδωσε το παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό «Μπαϊράκ».

Ads

Η πολυήμερη αντιπαράθεση των δύο ανδρών ξεκίνησε από τις αποφάσεις σχετικά με τις αυξήσεις σε τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και τη γενικότερη δυσκολία των Τουρκοκυπρίων να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής, ενώ κορυφώθηκε μετά από ανακοινώσεις σχετικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» των κατεχόμενων. Ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ της μείωσης της τιμής, ενώ ο Ατούν εξέφρασε δημοσίως την διαφωνία του.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις δύο μήνες μετά τον σχηματισμό της αποκαλούμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα, το πολιτικό σκηνικό εισέρχεται και πάλι σε περίοδο αβεβαιότητας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, πριν κάνει δεκτή την παραίτηση των μελών του σχήματος, είχε διαβουλευθεί με την Αγκυρα. Ο Σουτζούογλου, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, είχε στείλει επιστολή στον Ερσίν Τατάρ, ζητώντας του να παύσει τον Ατούν, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν το έπραξε και φέρεται να είπε ότι θα αξιολογήσει το θέμα.

Πριν την κοινοποίηση της νέας απόφασης του κ. Τατάρ, ο κ. Σουτζούογλου έσπευσε στο «προεδρικό» όπου συνομίλησε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του. Καθοδόν στα γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ο κ. Σουτζούογλου δεν προέβη σε δηλώσεις. Προηγουμένως, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει σχέση με τις νέες πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, όπως μεταδίδει το philenews.com.

Ads

Τατάρ: «Δεν έχει σχέση η Τουρκία»

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης», ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ προέβη σε δηλώσεις. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον απερχόμενο «πρωθυπουργό», Φαΐζ Σουτζούογλου, δήλωσε ότι «μετά από διαβούλευση με τους νομικούς, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορώ να αποδεχθώ την παραίτηση. Ζήτησα από τον ‘πρωθυπουργό’ και τους υπουργούς να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους μέχρι να σχηματιστεί νέα ‘κυβέρνηση’. Ελπίζουμε ότι η νέα ‘κυβέρνηση’ θα αναλάβει τα καθήκοντά της το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης, ότι «υπάρχει μια οικονομική κρίση στη χώρα. Είναι σημαντικό το πρωτόκολλο που υπεγράφη με την Τουρκία να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν. Μοιράστηκα αυτές τις απόψεις με τον ‘πρωθυπουργό’». Η «προεδρία» αναμένεται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος με γραπτή ανακοίνωση. Μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης», ο κ. Τατάρ θα κληθεί να παραδώσει εκ νέου την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» σ’ ένα μέλος της «βουλής». 

Αναμένει εντολή ο Σουτζούογλου

Από την πλευρά του, ο Σουτζούογλου προέβη σε δηλώσεις προς τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, μετά την παραίτηση της «κυβέρνησής» του. «Θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Σουτζούογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει να παραλάβει εκ νέου την εντολή σχηματισμού από τον κ. Τατάρ.

Ο κ. Σουτζούογλου σημείωσε ότι ο κ. Τατάρ θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει την τουρκοκυπριακή αξιωματική αντιπολίτευση για τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης». «Και αυτή είναι μια εναλλακτική λύση. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν προκύψει αποτέλεσμα (ο Τατάρ) θα μας παραδώσει εκ νέου την εντολή», δήλωσε ο κ. Σουτζούογλου. Είπε ακόμη ότι επισήμανε στον κ. Τατάρ την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι και ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσο σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Τατάρ αναμένεται να παραδώσει τη νέα εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης», εντός των επόμενων «μιας-δυο ημερών».

Τέλος, ανέφερε ότι «στη νέα ‘κυβέρνηση’ θα αλλάξουν ορισμένα πράγματα» και ότι το νέο «οικονομικό πρωτόκολλο» που υπογράφηκε με την «Τουρκία» θα εφαρμοστεί κανονικά από τη νέα «κυβέρνηση».

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων

Τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση και οργανώσεις ασκούν κριτική στους κ.κ. Τατάρ και Σουτζούογλου για τον ρόλο τους στη νέα πολιτική κρίση, γράφει ο politis.com.cy. Για την παραίτηση της «κυβέρνησης», τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της τουρκοκυπριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με γραπτό ανακοινωθέν του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), ο Τουφάν Ερχιουρμαν ανέφερε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι μια φάρσα».

Ο κ. Ερχιουρμαν άσκησε κριτική στον κ. Τατάρ για τον ρόλο που διαδραματίζει στη νέα πολιτική κρίση, αναφέροντας τα εξής: «Είμαι ο ‘πρωθυπουργός’ και θα σου πω ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με το τάδε άτομο. Και ο πρόεδρος θα μου απαντήσει ότι ‘απορρίπτω το αίτημά σου, πρέπει να το σκεφτώ, πρέπει να κάνω διαβουλεύσεις’. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Η τουρκοκυπριακή «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» αντέδρασε επίσης στην «παραίτηση» της «κυβέρνησης», ασκώντας κριτική στην τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία με το σκεπτικό ότι «ενώ όλοι προσπαθούν να κρατήσουν την επιχείρησή τους ζωντανή και να εμποδίσουν την κατάρρευση της απασχόλησης και του φορολογικού συστήματος, η ανέμελη συμπεριφορά των πολιτικών ηγετών μας είναι εξαιρετικά προκλητική και οδυνηρή».