Νύχτα βίας ήταν και η χθεσινή στην Αίγυπτο, στη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 261 τραυματίστηκαν. Τα νέα επεισόδια εντείνουν τους φόβους αποσταθεροποίησης της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου.

Ads

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια της νύχτας υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν με αντιπάλους του και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ακόμη ανθρώπων.
 
Ο επικεφαλής του κέντρου άμεσης βοήθειας Μοχάμεντ Σουλτάν ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια στη συνοικία Γκίζα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, και δύο κοντά σε μια γέφυρα στην συνοικία Ραμσής.
 
Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, ο Δρ. Χάλεντ αλ Χάτιμπ, τον οποίο επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA.

Στο πλαίσιο των ερευνών για τα νέα αιματηρά επεισόδια, οι αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν 401 ανθρώπους, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA. «Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πέτυχαν να συλλάβουν 401 ανθρώπους που προκαλούσαν ταραχές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων», ανέφερε το MENA.
 
Στο μεταξύ, σήμερα ολοκληρώνεται την Τρίτη ολοκληρώνει η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς στο Κάιρο. Ο Μπερνς είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος που πήγε στην Αίγυπτο μετά τη στρατιωτική επέμβαση.
 
Κατά την παραμονή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Μπερνς συναντήθηκε με στρατιωτικούς και πολιτικούς, τονίζοντας πάντως πως οι ΗΠΑ δεν συντάσσονται με καμία πλευρά στην αιγυπτιακή διαμάχη και θεωρούν μόνη διέξοδο την επιστροφή σε δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες από τις οποίες δεν θα αποκλείεται καμία πλευρά.
 
Κατά την όλο και μεγαλύτερη πόλωση στο Κάιρο, ένα από τα ελάχιστα στα οποία συμφωνούν (ξεχωριστά) και οι δύο πλευρές στην Αίγυπτο είναι πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την άλλη. Η δυσπιστία απέναντι στην Ουάσινγκτον φάνηκε, αρχικά, με την άρνηση των Μουσουλμάνων Αδελφών να συναντήσουν τον Μπερνς.
 
Την ίδια στάση όμως κράτησε και το κίνημα «Ταμαρούντ», που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι. Και το σαλαφιστικό Νουρ, που είχε διαφοροποιήσει τη στάση του από τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, επίσης δεν συναντήθηκε με τον αμερικανό αξιωματούχο.