Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, δήλωσε ότι το Αφγανιστάν θα χρειαστεί μακροπρόθεσμη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, ακόμη κι αφού ο αφγανικός στρατός αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας. Μιλώντας πριν από τη Διάσκεψη της Καμπούλ – στην οποία θα συμμετάσχει η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Hillary Clinton και αντιπρόσωποι από 60 έθνη προκειμένου να συζητήσουν την ανοικοδόμηση της χώρας και την παράδοση της ασφάλειας στην αφγανική κυβέρνηση, προέβλεψε περισσότερα θύματα και τόνισε ότι η διεθνής κοινόητα υποτίμησε το μέγεθος της αποστολής. Επιπλέον υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν θα συνεχίσει για πολύ καιρό να έχει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.

Ads

Ακόμα και αν τα στρατεύματά μας αναλάβουν υποστηρικτικό ρόλο, το Αφγανιστάν θα χρειαστεί τη συνεχή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Ρασμούσεν στη γερμανική εφημερίδα, Hamburger Abendblatt. Τόνισε δε ότι αναμένονται σκληρότερες μάχες με περισσότερα θύματα. «Δυστυχώς θα υπάρξουν περισσότερα θύματα» υπογράμμισε προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι μέχρι τώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν τεράστια πολιτική σημασία. «Συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των Ταλιμπάν τόσο πολιτικά, όσο και στρατιωτικά».

Ο Ρασμούσεν ζήτησε από το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη της να καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για μακροπρόθεσμη συνεργασία. «Μια τέτοια συνεργασία θα δώσει στο Αφγανιστάν, ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν θα ανακτήσει τον έλεγχο της δικής του τύχης» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τους μακροπρόθεσμους δεσμούς με τη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο αφγανικός πληθυσμός θα πρέπει να γνωρίζει ότι «συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους». Πρόσθεσε τέλος, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί στο Αφγανιστάν να καταστεί ξανά ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία.

«Μετά από εννέα χρόνια έχει καταστεί οδυνηρά σαφές ότι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο – ειδικά όσον αφορά τους διεθνείς και Αφγανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους» τόνισε ο Ρασμούσεν. «Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η διεθνής κοινότητα υποτίμησε το μέγεθος της εν λόγω πρόκλησης στην αρχή».

Ads

Η Διάσκεψη της Καμπούλ θα «ανοίξει το δρόμο για τη μετάβαση στην αφγανική ευθύνη και συμμετοχή», δήλωσε ο Ρασμούσεν. «Θα είναι ένα ορόσημο για την αποκατάσταση της αφγανικής κυριαρχίας» κατέληξε.

Γερμανικές ΜΚΟ στο Αφγανιστάν αρνούνται να συνεργαστούν με το γερμανικό στρατό

Γερμανικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν αντιστέκονται στις απαιτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστούν πιο στενά με το γερμανικό στρατό με αντάλλαγμα τη λήψη κρατικής ενίσχυσης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποδέσμευση κονδυλίων που υπερβαίνουν τα 10,000,000 ευρώ.

Σύμφωνα, με το Spiegel, το γεγονός αυτό “απειλεί την πολιτική ανασυγκρότησης της Γερμανίας στο Αφγανιστάν”.

Ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Dirk Niebel, έχει έρθει αντιμέτωπος με την αποτυχία αναφορικά με την πολιτική του στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, γερμανικοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί, έχουν απορρίψει τις προτάσεις του Niebel για συνεργασία κατά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του γερμανικού στρατού στο βόρειο Αφγανιστάν.

Το υπουργείο του Niebel έχει θέσει μία τέτοιου είδους συνεργασία ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση χρηματικών ενισχύσεων που υπερβαίνουν τα 10,000,000 ευρώ. Σαν αποτέλεσμα η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για ένα «δίκτυο ασφάλειας» στο Αφγανιστάν – που θα συνδυάζει τη στρατιωτική ασφάλεια με την ανοικοδόμηση – είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η ένωση γερμανικών ΜΚΟ, Venro, τονίζει ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που την αποτελούν είναι αντίθετες σε μία πιο στενή σχέση με το γερμανικό στρατό (Bundeswehr) καθώς δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν την πολιτική ασφαλείας της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το Spiegel, η αποστολή της Bundeswehr στην Kunduz, στο βόρειο Αφγανιστάν, έχει γίνει πιο επιθετική και λιγότερο ανθρωπιστική μετά από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατά το τελευταίο έτος.

Η απάντηση της Venro στα αιτήματα του Niebel ήταν ότι οι οργανώσεις μέλη δεν είναι «οργανισμοί εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης». Ωστόσο, ο Niebel επιμένει ότι οι οργανώσεις αυτές μπορούν να προωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης. «Οι οργανώσεις – μέλη μας αισθάνονται εκβιασμό» δηλώνει από την πλευρά της Venro, ο επικεφαλής της, Ulrich Post.