Αρκετές είναι οι χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που αναστέλλουν τη χρηματοδότηση τους προς την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Ακολουθώντας το παράδειγμα τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να «παγώσει» τα κονδύλια της προς την UNRWA. Οι αποφάσεις αυτές ήρθαν μετά την παρουσίαση στοιχείων από το Ισραήλ, σύμφωνα με τα οποία δώδεκα υπάλληλοι της υπηρεσίας βοήθειας συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς. Τι λέει για το θέμα αυτό ο ευρωπαϊκός Τύπος στο Eurotopics;

Ads

Όχι στη συλλογική τιμωρία

Η δανέζικη καθημερινή εφημερίδα Politiken είναι αντίθετη στο πάγωμα της χρηματοδότησης της UNRWA:

«Θα πρέπει να ανασταλεί η διεθνής υποστήριξη προς την UNRWA, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες, ενώ οι ισχυρισμοί εξακολουθούν να διερευνώνται; Θα πρέπει και η Δανία να αναστείλει την άφθονη υποστήριξή της; Όχι … Η διακοπή της στήριξης της UNRWA αποτελεί συλλογική τιμωρία των αμάχων της Γάζας, οι οποίοι δεν φέρει καμία ευθύνη. Το να τραβήξει κανείς τώρα την πρίζα της UNRWA θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και θα προκαλέσει μαζική δυστυχία. Από την άλλη πλευρά, ολόκληρη η δομή – και ίσως η ίδια η ύπαρξη της UNRWA – θα πρέπει να επανεξεταστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, ελπίζουμε σύντομα».

Δεν είναι ώρα για παρορμητικές αποφάσεις

Στο ίδιο κλίμα η βελγική De Standaard θεωρεί ότι η απόφαση κάποιων κρατών να αναστείλουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού είναι υπερβολική:

Ads

«Το ρητορικό ερώτημα που διατυπώθηκε από κορυφαίους λειτουργούς του ΟΗΕ για το αν η αναστολή της βοήθειας προς την UNRWA συνιστά συλλογική τιμωρία για όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι χωρίς βάση. Είναι άραγε σωστό “να αφήσουμε τα παιδιά της Γάζας να πεθάνουν από την πείνα εξαιτίας των ανομιών μιας ομάδας εργαζόμενων στην UNRWA;” Από η στιγμή που το Διεθνές Δικαστήριο έχει απαιτήσει με προδικαστική απόφαση όλες οι χώρες να πράξουν ό,τι είναι δυνατό για την ανακούφιση των Παλαιστινίων της Λωρίδας από την ανθρωπιστική κρίση, το παρορμητικό κλείσιμο της στρόφιγγας της χρηματοδότησης του Οργανισμού αποτελεί μια απόφαση δυσανάλογη».

Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά ο έλεγχος καλύτερος

Για την τσεχική  Lidové noviny τίποτε δεν είναι τυχαίο:

«Αν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία αναστέλλουν τη χρηματοδότησή προς την UNRWA, δεν το κάνουν επειδή παραπλανήθηκαν ή παραπληροφορήθηκαν. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο ΟΗΕ υποστηρίζει σκόπιμα και συστηματικά τη Χαμάς. Αντίθετα, αυτό που συνέβη αποτελεί απόδειξη για το που μπορούν να οδηγήσουν οι καλές προθέσεις όταν όχι μόνο δεν υπάρχει έλεγχος, αλλά και βούληση για έλεγχο.  … Στην Τσεχική Δημοκρατία, υπάρχει μια κάποια ικανοποίηση για όλα αυτά. Όταν η Πράγα καταψήφισε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός χωρίς καν να αναφέρει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δέχθηκε επικρίσεις».

Η UNRWA πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της

Ψυχραιμία συστήνει η γερμανική καθημερινή εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

«Όποιος θέλει να τιμωρήσει την UNRWA επειδή δεν ελέγχει αρκετά αυστηρά ποιοι διδάσκουν στα σχολεία ή εργάζονται στις κλινικές της, θα πρέπει να το κάνει έτσι ώστε να μην βλάψει τους πιο ευάλωτους. Είναι καλό που η UNRWA απολύει ύποπτους υπαλλήλους. Αλλά η υπηρεσία θα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από το να παρέχει στο τοπικό προσωπικό της κατάρτιση, όπου απλώς αποστηθίζουν τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. Οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εξωραϊσμός της βίας έχει πραγματικές συνέπειες, και η ηγεσία του οργανισμού πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της – ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε διαφωνίες με τις τοπικές αρχές».

Να διαλυθεί μετά το τέλος του πολέμου

Η Tagesspiegel επισημαίνει ότι το πάγωμα των κονδυλίων έχει, ήδη, αργήσει:

«Η οργάνωση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους είναι εδώ και καιρό συνεργός στην περιοχή – τόσο των τρομοκρατών της Χαμάς, όσο και της διεφθαρμένης αυτόνομης αρχής στη Δυτική Όχθη. … Επομένως, αντί να μεταρρυθμιστεί είναι πολύ λογικότερο, να διαλυθεί η οργάνωση μόλις τελειώσει ο πόλεμος και αρχίσει η πολυετής ανοικοδόμηση της Γάζας. … Όχι μόνο πρέπει να ξεριζωθεί η Χαμάς, αλλά πρέπει επίσης να υπάρξει ένας θεσμός στη Γάζα που θα κάνει ό,τι μπορεί για να φροντίσει τους ανθρώπους αυτούς χωρίς να σπέρνει περισσότερο μίσος και να βλάψει κι άλλο όλους τους κατοίκους στην περιοχή. Η UNRWA έχει αποδείξει πολύ ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Μην εγκαταλείπετε όσους έχουν ανάγκη

Η εφημερίδα Irish Examiner επαινεί την Ιρλανδία για τη συνέχιση της υποστήριξης της υπηρεσίας αρωγής:

«Οι αποδείξεις ότι κάποιοι από το προσωπικό της υπηρεσίας συμμετέχουν επίσης στη βία είναι εξαιρετικά επιζήμιες. Ωστόσο, η ισορροπία του ελέους -μια ποιότητα για την οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη αυτή τη στιγμή- υπαγορεύει ότι αν διακόψουμε τη χρηματοδότηση ανθρώπων και οργανώσεων που επιτελούν σωτήριο έργο θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο κακό. Και για το λόγο αυτό, η Ιρλανδία – και ο Tánaiste Micheál Martin – έχουν δίκιο που δεν ακολουθούν τις ενέργειες άλλων χωρών οι οποίες ανέστειλαν ή ακύρωσαν την οικονομική υποστήριξη προς την UNRWA. … Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ρίχνουμε τους απελπισμένους πρόσφυγες και τα θύματα του πολέμου ακόμη περισσότερο στα βράχια».

Να μην αιωρούνται αμφιβολίες

Η ABC από την Ισπανία απαιτεί γρήγορα μια ενδελεχή έρευνα:

«Με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι προσωπικό της UNRWA εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το προσωπικό του ΟΗΕ απασχολείται αποκλειστικά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι σε ο,τιδήποτε άλλο. Εάν αιωρείται οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι πιθανό πολλές ακόμη χώρες να ακυρώσουν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA μέχρι να αποδειχθεί ότι οι επιχειρήσεις της στη Γάζα είναι υπεράνω κάθε υποψίας. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη ο Αντόνιο Γκουτέρες να επιταχύνει την έρευνα».

Πηγή: Eurotopics.net