Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Ντόριαν από τις Μπαχάμες, την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επειγόντων, Καρλ Σμιθ και σύμφωνα με τον έως τώρα τραγικό απολογισμό. Τα περισσότερα από τα θύματα καταγράφηκαν στο νησί Γκρέιτ Αμπάκο.

Ads

Οι διασωθέντες, οι διασώστες και οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά πολύ, όταν ανασυρθούν τα πτώματα από τα ερείπια μιας ολόκληρης συνοικίας που ισοπεδώθηκε στο Μαρς Χάρμπορ του Αμπάκο.

Ο κυκλώνας Ντόριαν, που συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 320 χιλιομέτρων, ήταν ένας από τους ισχυρότερους κυκλώνες που έχουν πλήξει ποτέ την Καραϊβική και προκάλεσε τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία των νησιών, με ολόκληρες συνοικίες έχουν εξαφανιστεί από τη θεομηνία.

image

Ads

image

Περίπου 70.000 άνθρωποι χρειάζονται κατεπειγόντως φαγητό και στέγη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Ο Jim Keady, ένας Αμερικανός εθελοντής για το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διάσωσης, δήλωσε στον Guardian: «Το κακό που αντικρίζω συγκρίνεται με ζώνη πολέμου. Οπουδήποτε περπατάμε στις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο, μυρίζουμε το θάνατο».

«Κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν στο Αμπάκο, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος, όλα έχουν καταστραφεί», δήλωσε η 75χρονη Φερστίνα Σουέιν, το σπίτι της οποίας καταστράφηκε από τον κυκλώνα. «Οι άνθρωποι του Αμπάκο χρειάζεται να απομακρυνθούν από εκεί, υπάρχουν τόσο πολλά πτώματα, και δεν πιστεύω ότι έχουν τελειώσει με τον εντοπισμό των νεκρών», πρόσθεσε.

image

Εικόνες αποκάλυψης περιγράφουν οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί. Οι γέφυρες έχουν καταρρεύσει, βυθίζοντας τα γιγαντιαία κομμάτια κάτω από το νερό, τα οχήματα έχουν γυριστεί ανάποδα, τα δέντρα σπασμένα σαν κλαδιά και τα καλώδια τροφοδοσίας επίσης, όλες οι υποδομές κατεστραμμένες και το ερώτημα είναι εάν θα ανοικοδομηθούν ή όχι.

Οι εμπειρογνώμοονες εκτιμούν ότι η κατάσταση θα καταστεί μη βιώσιμη για τους κατοίκους σε επτά έως 10 ημέρες, ειδικά αν η βοήθεια σταματήσει, καθιστώντας την εκκένωση τη μόνη επιλογή.

Στα αεροδρόμια οι άνθρωποι με τα διαβατήριά τους ζητούν απελπισμένα να μπούν σε αεροπλάνο για οπουδήποτε. Στην πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας, Νασάου, άνθρωποι που επλήγησαν από τον κυκλώνα και έχουν κατορθώσει να διασώσουν μόνο λίγα ρούχα και μερικά είδη πρώτης ανάγκης, έχουν βρει καταφύγιο στο τοπικό στάδιο.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση ήταν κρίσιμος παράγοντας στον τυφώνα της κατηγορίας 5, σύμφωνα με τους επιστήμονες του κλίματος. «Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του νερού είναι πολύ υψηλότερες από ό, τι θα έπρεπε φυσιολογικά να ήταν και αυτό είναι καύσιμο για καταιγίδες που στο παρελθόν θα είχαν μετακινηθεί. Είχαμε μια καταιγίδα για δύο ημέρες, συνθλίβοντας τις Μπαχάμες» δηλώνουν στον Guardian.