Χιλιάδες καλλιτέχνες ζήτησαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας σε μια ανοιχτή επιστολή τους στην οποία οι υπογράφοντες κατηγορούν το εβραϊκό κράτος για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά από μια οργάνωση «Η Τέχνη δεν Συμμαχεί με την Γενοκτονία» (Art Not Genocide Alliance) (ANGA) αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται καλλιτεχνικά έργα σε μια διεθνή πολιτιστική εκδήλωση από ένα κράτος που αυτή τη στιγμή διαπράττει θηριωδίες στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάθε έργο που εκπροσωπεί επίσημα το κράτος του Ισραήλ αποτελεί έγκριση των γενοκτονικών πολιτικών του. Δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση για τους Παλαιστίνιους ποιητές, καλλιτέχνες και συγγραφείς που δολοφονήθηκαν, φιμώθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό από το Ισραήλ» υπογραμμίζουν επίσης.

Σύμφωνα με την ANGA, περισσότεροι από 8.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού έχουν τώρα υπογράψει την αίτηση.

Ads

Το αίτημα έρχεται μόλις δύο μήνες πριν ξεκινήσει η διάσημη και μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, που φιλοξενείται στη Βενετία, και φέτος ξεκινά στις 20 Απριλίου.

Η Μπιενάλε θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Στην έκθεση κάθε χώρα έχει το δικό της εκθεσιακό χώρο όπου εκτίθενται έργα.