Κριτική στο Δημοκρατικό Κόμμα για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη εξαετή θητεία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ads

Σε μια δήλωση που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, ο Αμερικανός γερουσιαστής από το Βερμόντ δήλωσε ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να κάνει «σοβαρές πολιτικές συζητήσεις» σχετικά με τους Λατίνους και τους μαύρους εργαζόμενους που ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους.

«Δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη ότι ένα Δημοκρατικό Κόμμα που έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης θα διαπιστώσει ότι η εργατική τάξη το έχει εγκαταλείψει», έγραψε ο Σάντερς. «Ενώ η ηγεσία των Δημοκρατικών υπερασπίζεται το status quo, ο αμερικανικός λαός είναι θυμωμένος και θέλει αλλαγή. Και έχουν δίκιο», πρόσθεσε.

Ο 83χρονος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις απέτυχε να αντιμετωπίσει, από την ανισότητα του πλούτου και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου μέχρι τις υψηλές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ads

Διαβάστε επίσης: Κάμαλα Χάρις / Γιατί έχασε στις αμερικανικές εκλογές από τον Τραμπ – Ο ρόλος του Μπάιντεν

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του Μπέρνι Σάντερς

Δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ένα Δημοκρατικό Κόμμα που έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης θα διαπιστώσει ότι η εργατική τάξη τους έχει εγκαταλείψει. Πρώτα ήταν η λευκή εργατική τάξη και τώρα είναι οι Λατίνοι και οι μαύροι εργάτες.

Ενώ η ηγεσία των Δημοκρατικών υπερασπίζεται το status quo, ο αμερικανικός λαός είναι θυμωμένος και θέλει αλλαγή. Και έχουν δίκιο.

Σήμερα, ενώ οι πολύ πλούσιοι τα πάνε πρωτοφανώς καλά, το 60% των Αμερικανών ζει από επιταγή σε επιταγή και έχουμε μεγαλύτερη ανισότητα εισοδήματος και πλούτου από ποτέ άλλοτε. Είναι απίστευτο ότι οι πραγματικοί, υπολογιζόμενοι βάσει του πληθωρισμού, εβδομαδιαίοι μισθοί για τον μέσο Αμερικανό εργαζόμενο είναι σήμερα χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια.

Σήμερα, παρά την έκρηξη της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, πολλοί νέοι άνθρωποι θα έχουν χειρότερο βιοτικό επίπεδο από τους γονείς τους. Και πολλοί από αυτούς ανησυχούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ρομποτική θα κάνουν μια δυσμενή κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι ξοδεύουμε πολύ περισσότερα κατά κεφαλήν από άλλες χώρες, παραμένουμε το μόνο πλούσιο έθνος που δεν εγγυάται την υγειονομική περίθαλψη σε όλους ως ανθρώπινο δικαίωμα και πληρώνουμε, μακράν, τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Εμείς, μόνοι μεταξύ των μεγάλων χωρών, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ούτε την αμειβόμενη οικογενειακή και ιατρική άδεια.

Σήμερα, παρά τη σθεναρή αντίθεση της πλειοψηφίας των Αμερικανών, συνεχίζουμε να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση του ολοκληρωτικού πολέμου της εξτρεμιστικής κυβέρνησης Νετανιάχου κατά του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος έχει οδηγήσει στην τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή του μαζικού υποσιτισμού και του λιμού χιλιάδων παιδιών.

Θα πάρουν άραγε τα μεγάλα χρηματικά συμφέροντα και οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι που ελέγχουν το Δημοκρατικό Κόμμα κανένα πραγματικό μάθημα από την καταστροφική εκστρατεία του; Θα κατανοήσουν τον πόνο και την πολιτική αποξένωση που βιώνουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί; Έχουν καμιά ιδέα για το πώς μπορούμε να τα βάλουμε με την ολοένα και πιο ισχυρή Ολιγαρχία που έχει τόση οικονομική και πολιτική δύναμη; Πιθανότατα όχι.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες όσοι ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία βάσης και την οικονομική δικαιοσύνη πρέπει να κάνουν κάποιες πολύ σοβαρές πολιτικές συζητήσεις.