Επίθεση στην ιταλική Αριστερά εξαπέλυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την οποία και κατηγόρησε ότι επιδιώκει μια «εισβολή των ξένων στη χώρα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- με σκοπό να «διευρύνει την εκλογική της βάση».

Ads

«Η αριστερά θέλει να άρει τις πύλες για να εισβάλλουν οι ξένοι», είπε ο Μπερλουσκόνι σε προεκλογική ομιλία του εν όψει των τοπικών εκλογών της 28ης και 29ης Μαρτίου. «Δε θέλει μετανάστευση, θέλει εισβολή των ξένων για να αλλάξει η εκλογική βάση» στην Ιταλία, πρόσθεσε.

Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ακανθώδες ζήτημα στην Ιταλία, στην οποία ζουν πολλοί ανατολικοευρωπαίοι και αφρικανοί μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Η σκλήρυνση των μέτρων για την πάταξη της μετανάστευσης στη χώρα υπήρξε δημοφιλής κυβερνητική πρωτοβουλία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πράγμα που ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να εκμεταλλευθεί ενόψει εκλογών, στην προσπάθεια του να σβήσει από τη μνήμη των Ιταλών τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται και έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, την ίδια στιγμή που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τους φόβους περί αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας.

Αριστεροί βουλευτές, από τη μεριά τους, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για αντιπερισπασμό σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες από τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν το συνασπισμό του. «Πλέον η αλήθεια είναι ξεκάθαρη σε όλους. . . ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους και λέει ανοησίες για να κρύψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει», δήλωσε η Μαρίνα Σερένι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ads

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε ότι η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι υποχώρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 46%.