Τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο τουρκικό αίτημα για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 επιβεβαίωσε ο o Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου της G20.

Ads

Την είδηση μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από αμερικανικές πηγές ακόμη, ο κ. Μπάιντεν τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για προμήθεια περισσότερων αεροσκαφών F-16.

Ads

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Reuters οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη συνεχή στενή συνεργασία των χωρών τους σε θέματα του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλα ζητήματα περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να εξέφρασε τα συλλυπητήριά του απευθείας στον κ. Ερντογάν, σχετικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή,  παρότι η Τουρκία «απέρριψε» τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, που «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» Κούρδους του Κομπάνι, όπως δήλωσε χθες Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευσή του και απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες», τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εναντίον των ΗΠΑ.