Ads

Για τους μουσουλμάνους στο Μπανγκί, την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας το δίλημμα είναι ένα: «Φυγή ή Θάνατος».

 
Κάποτε οι μουσουλμάνοι ζούσαν στην πόλη αυτή ελεύθερα μαζί με τους χριστιανούς που αποτελούν την πλειοψηφία. Είχαν επιχειρήσεις και προσεύχονταν σε τζαμιά. Τώρα, όμως, οι περισσότεροι έχουν φύγει από την πόλη. Την Κυριακή μόνο, 1300 μουσουλμάνοι φυγαδεύτηκαν υπό την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων από την γειτονιά ΡΚ12.
 
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η βία και οι αναταραχές είναι καθημερινό φαινόμενο τους τελευταίους 15 μήνες. Η δεκάμηνη διακυβέρνηση από τους μουσουλμάνους αντάρτες, Σελεκα, πυροδότησε εντάσεις στην χώρα και προκάλεσε την εξέγερση των χριστιανικών παραστρατιωτικών ομάδων, των αντι-Μπαλακα.
 
Όταν τον Ιανουάριο οι Σελεκα απομακρύνθηκαν από την εξουσία, οι αντι-Μπαλακα τους κυνήγησαν βάζοντας στο στόχαστρο κάθε μουσουλμάνο στην χώρα εξαιτίας της υποστήριξης που μπορεί να έδωσε στο καθεστώς και στις αιματηρές του πράξεις.
 
Όταν οι αντάρτες είχαν καταλάβει δια της βίας την εξουσία τον Μάρτιο του 2013 εκθρονίζοντας τον, επίσης δια της βίας στην εξουσία, Φρανσουά Μποζίζε, υποστηρίζοντας από παραστρατιωτικούς του βορρά και μισθοφόρους από το Σουδάν και το Τσαντ. «Όποια περιοχή θεωρούσαν ότι είναι προπύργιο των αντιπάλων τους την ισοπέδωναν. Αυτό κατέληξε να χρεωθεί στο σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού», εξηγεί η Τζοάν Μαρινερ από την Διεθνή Αμνηστία.

Ads

 
Στο αποκορύφωμα της βίας των τελευταίων μηνών, ομάδες αντι-Μπαλακα κυνηγούσαν μουσουλμάνους μέσα σε τζαμιά, τους τραβούσαν έξω από ταξί και τους έσφαζαν στο δρόμο. Για παράδειγμα, μια ομάδα στρατιωτών άκουσαν την ομιλία της νέας Προέδρου, Κατριν Σαμπα Πάνζα, και ύστερα λύντσαραν έναν μουσουλμάνο. Όταν «τέλειωσαν» μαζί του, έβαλαν φωτιά στο πτώμα του.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ονόμασε το αιματοκύλισμα «εθνο-θρησκευτική-κάθαρση».
 
Στην γειτονιά ΡΚ5, την μοναδική όπου οι μουσουλμάνοι είναι ακόμη ασφαλείς, τουλάχιστον 1000 άτομα είναι συγκεντρωμένα γύρω από ένα τζαμί. «Είναι κάτι σαν φυλακή. Εάν απομακρυνθείς από το τζαμί θα σε πετροβολήσουν ή θα σε πυροβολήσουν οι αντι-Μπαλακα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Μαχαματ Μπαμπικιρ, εκπρόσωπος των εκτοπισμένων μουσουλμάνων.
 
Παρόλο που τα γαλλικά στρατεύματα και στρατιώτες της αφρικανικής ένωσης είναι εγκατεστημένα στο σχολείο απέναντι από το τζαμί, οι πυροβολισμοί στην γειτονιά είναι συχνό φαινόμενο. 
 
Εκτός από τους λίγους που έχουν την ελπίδα ότι θα διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους θέλουν να φύγουν.
 
«Όσοι είναι στο τζαμί απλά πρέπει να φύγουν. Ακόμη και αν γεννήθηκαν εδώ, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν», δήλωσε στο αραβικό δίκτυο ο Στανισλας Νζάλε, ένας αντι-Μπαλακα, ενώ άλλοι μιλούν μόνο για εκδίκηση.
 
Ο Σεμπαστιαν Βενεζουι συντάχθηκε με τους αντι-Μπαλακα όταν οι Σελεκα σκότωσαν την οικογένειά του καίγοντας το σπίτι τους. «Εάν δουν κάποιον χριστιανό στο δρόμο θα τον σκοτώσουν. Για αυτό τους σκοτώνουμε εμείς», δήλωσε.
 
Στις αρχές του Απριλίου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει την φυγάδευση των μουσουλμάνων από περιοχές όπως το τζαμί της ΡΚ5, κάτι που, όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δεν έχει συμβεί από τους πολέμους στα Βαλκάνια την δεκαετία του 1990. O OHE επί μήνες αντιμετώπιζε αυτό το σενάριο ως έσχατη λύση.