Σε περίπου 20.000 υπολογίζει το BBC του Μοσχοβίτες που βγήκαν στην λεωφόρο Σαχάροβα, χθες, για να διαδηλώσουν εναντίον του προγράμματος «ανακαίνισης», ουσιαστικά κατεδάφισης, των παλαιών, πενταόροφων πολυκατοικιών οι οποίες ξεκίνησαν να χτίζονται επί το πλείστον επί της εποχής του Χρουτσόφ.

Ads

Οι κάτοικοι δεν βλέπουν κανέναν λόγο να κατεδαφιστούν τα σπίτια τους. «Ζεστό, καλό, γερό. Γλώσσα έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί» δηλώνει η ένοικος μιας πολυκατοικίας στα βόρεια της Μόσχας.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη στην Κρατική Δούμα στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και ήδη έχει δεχθεί κριτικές για παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας και του ρωσικού συντάγματος.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιορίζει το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και δεν υπερασπίζει τα δικαιώματα των ενοίκων των σπιτιών που πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Ads

Στις αρχές Μαϊου εμφανίστηκαν κατάλογοι των σπιτιών, οι ένοικοι των οποίων θα έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της κατεδάφισης.

Η ψηφοφορία πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα και με βάση τα αποτελέσματα θα ληφθεί η απόφαση για την ένταξη του κάθε σπιτιού στο πρόγραμμα.

Στους καταλόγους, εκτός των «χρουτσοφικών» πολυκατοικιών, εντάχθηκαν και σπίτια που κατασκευάστηκαν την Πέριοδο του Στάλιν, αλλά ακόμη και πριν την επανάσταση. Συνολικά περιελήφθησαν 4.566 σπίτια.

Τις τελευταίες εβδομάδες και υπό την πίεση των αντιδράσεων, οι αρχές της Μόσχας άρχισαν να αλλάζουν το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων. Την Παρασκευή, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανακοίνωσε, ότι στο νομοσχέδιο θα γίνουν βασικές αλλαγές.

Πάντως, οι κάτοικοι φοβούνται, ότι όλη η φασαρία δεν γίνεται λόγω της παλαιότητας των σπιτιών τους, αλλά για να απελευθερωθεί γη ώστε να χτιστούν πολυτελής κατοικίες για τους πλούσιους.