Η μεταφορά ρωσικών ελικοπτέρων Mi-171E στην Ουκρανία από τις αρχές της Αργεντινής είναι απαράδεκτη, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, Dmitry Feoktistov, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

Ads

«Τους τονίζουμε απαράδεκτο ενός τέτοιου βήματος. Τονίζουμε ότι θα ήταν επίσης αντίθετο με τη συμφωνία, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας παραγωγής», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η διαδικτυακή πύλη Noticias Urbanas ανέφερε ότι το Μπουένος Άιρες ήθελε να μεταφέρει δύο ρωσικά μεταγωγικά ελικόπτερα στο Κίεβο.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι οι αρχές της Αργεντινής δεν επιβεβαίωσαν τις αναφορές σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά ρωσικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Ads

«Η κυβέρνηση του προηγούμενου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ διατήρησε μια σταθερή θέση σχετικά με το απαράδεκτο οποιασδήποτε προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε ζώνες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», υπενθύμισε ο Feoktistov.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Αργεντινή διαθέτει δύο ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά μεταφορικά ελικόπτερα Mi-171E. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής τους και βρίσκονται σε κατάσταση αποσυναρμολόγησης.

Η Αργεντινή παρέλαβε τα ελικόπτερα αυτά σε πολιτική έκδοση το 2011.

Τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν ενεργά στην Αρκτική και οι Αργεντινοί, σύμφωνα με τον Feoktistov, εκτίμησαν ιδιαίτερα την ποιότητα και την αξιοπιστία τους, με αποτέλεσμα να συζητιόταν με την Μόσχα η αγορά επιπλέον ελικοπτέρων, διαδικασία η οποία διακόπηκε με την νέα κυβέρνηση του ακροδεξιού, Χαβιέ Μιλέι.