Τρία ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν πάνω από τη Μόσχα νωρίς το πρωί της Κυριακής, 30 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σε μια επίθεση που προκάλεσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ads

Ενώ ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκε στα περίχωρα της πόλης, δύο άλλα «καταστράφηκαν από τον ηλεκτρονικό πόλεμο» και συνετρίβησαν σε ένα συγκρότημα γραφείων. Ένας φρουρός ασφαλείας τραυματίστηκε, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο αξιωματούχους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν απόψε. Οι προσόψεις δύο πύργων γραφείων της πόλης υπέστησαν ελαφρές ζημιές», ανέφερε ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, στο Telegram.

Η Μόσχα και η γύρω περιοχή απέχουν περισσότερο από 500 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση εκεί, αλλά έχουν γίνει στόχος πολλών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός του 2023.

Ads

Η επίθεση που αναφέρθηκε την Κυριακή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη -συμπεριλαμβανομένων του Κρεμλίνου και ρωσικών πόλεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία- για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη σχολιάσει, αλλά η Ουκρανία συνήθως αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις κατά της Ρωσίας.

Το ρωσικά υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης».

«Ένα ουκρανικό UAV καταστράφηκε στον αέρα από συστήματα αεράμυνας πάνω από το έδαφος της περιοχής Οντίντσοβο της περιοχής της Μόσχας», ανέφερε στο Telegram το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι το αεροδρόμιο Βνούκοβο της πρωτεύουσας «έκλεισε για αναχωρήσεις και αφίξεις, οι πτήσεις ανακατευθύνονται σε άλλα αεροδρόμια». Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, η λειτουργία του αποκαταστάθηκε πλήρως.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η αντιαεροπορική της άμυνα κατέρριψε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λόγω της επίθεσης είχε διακοπεί και τότε προσωρινά η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Βνούκοβο.

Οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγράφονται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης που αποσκοπεί στην απελευθέρωση εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, καταδίκασε τις επιθέσεις που, όπως τόνισε, «δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη βοήθεια που παρέχουν στο καθεστώς του Κιέβου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ».