Μια θέση, όχι στο μενού κάποιου εστιατορίου, αλλά στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO διεκδικεί η ναπολιτάνικη πίτσα.
Σε ανακοίνωσή της, η εθνική επιτροπή της Ιταλίας για την UNESCO αναφέρει ότι ψήφισε ομόφωνα υπέρ της προστασίας της ναπολιτάνικης πίτσας ως τμήμα της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της χώρας.
Εάν η UNESCO αποδεχθεί την υποψηφιότητα, η παραδοσιακή πίτσα της Νάπολης θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ως «Η Παραδοσιακή Τέχνη των Παρασκευαστών της Ναπολιτάνικης Πίτσας».
Η παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα έχει σχετικά λεπτή ζύμη. Το έδεσμα ψήνεται σε φούρνο με ξύλα και έχει δύο βασικές εκδοχές: τη Μαρινάρα (ντομάτα, σκόρδο, ρίγανη και ελαιόλαδο) και τη Μαργαρίτα (ντομάτα, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο και βασιλικό).
Σύμφωνα με την παράδοση, η πίτσα Μαργαρίτα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1889 από έναν Ιταλό σεφ προς τιμήν της βασίλισσας Μαργαρίτας, η οποία επισκεπτόταν την πόλη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >