Ο δήμαρχος μιας μικρής κωμόπολης στην Πολιτεία Νουέβο Λεόν (βόρειο Μεξικό), όπου σημειώνονται επεισόδια βίας που συνδέονται με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, δολοφονήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων, με αποτέλεσμα να γίνει ο τέταρτος αιρετός αξιωματούχος που σκοτώνεται μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με το μεξικανικό Τύπο.

Ads

Ο Πρισιλιάνο Ροντρίγκες, δήμαρχος της κωμόπολης Ντοκτόρ Γκονσάλες (περίπου 2.000 κάτοικοι), που βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βορειοανατολικά του Μοντερέι, της πρωτεύουσας της Πολιτείας, σκοτώθηκε μπροστά στο σπίτι του από ενόπλους που επέβαιναν σε ημιφορτηγό, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αστυνομικές πηγές.

Τέσσερις δήμαρχοι έχουν σκοτωθεί από τον Αύγουστο στο Μεξικό από συμμορίες ενόπλων, τρεις στην Πολιτεία Νουέβο Λεόν και ένας στην Ταμαουλίπας (βορειοανατολικό Μεξικό). Οι περιοχές αυτές συνορεύουν με τις ΗΠΑ και σπαράσσονται από ένα πόλεμο μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν κήρυξε κι αυτός μετά την εκλογή του, το Δεκέμβριο 2006, πόλεμο κατά των καρτέλ.