Την ώρα που οι δυο πλευρές στην ανατολική Ουκρανία θάβουν τους νεκρούς τους και το Σλαβιάνσκ περικυκλώνεται από τις δυνάμεις του Κιέβου, στην Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν συναντάται με τον Πρόεδρο της Ελβετίας για την ουκρανική κρίση. Παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαΐου στην χώρα και το ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη ενώπιον της ουκρανικής κρίσης.

Ads

Στο Σλαβιάνσκ και στην Μαριούπολη το βράδυ της Τρίτης υπήρξε για ακόμη μια φορά ένταση, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, που περιγράφουν δυο εκρήξεις στα περίχωρα του πρώτου και την ανακατάληψη του δημαρχείου από τις ουκρανικές δυνάμεις στην δεύτερη ύστερα από συγκρούσεις με τους φιλορώσους. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε ότι το κλίμα σύγκρουσης με τη Ρωσία επιβάλει την εξέταση εγκατάστασης μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη. Η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο, και μέχρι τότε, είπε ο Μπρίντλοβ, τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να εξετάσουν «δυσκολότερα ζητήματα» για την παρουσία της Συμμαχίας στην Ευρώπη και «την ετοιμότητά της», ενώπιον της αλλαγής που σηματοδοτεί ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίχθηκε η κατάσταση στην Κρίμαία.

Την ίδια στιγμή, στην Μόσχα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ελβετίας και επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ, στο πλαίσιο των διπλωματικών εξελίξεων γύρω από την Ουκρανία. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συναντήθηκαν με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό τους χθες στην Βιέννη, άφησαν να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα αμφισβητήσει τις εκλογές της 25ης Μαΐου αλλά και ότι δεν υποστηρίζει το ενδεχόμενο μιας Γενεύης ΙΙ. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε πως η Ρωσία επιμένει πως πρόοδος στις συνομιλίες θα υπάρξει μόνο αν συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.  

Ads

Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, aξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εργάζονται για τη θέσπιση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν παρεμποδίσει τις προεδρικές εκλογές στα τέλη Μαΐου ή αναγνωρίσει ένα ακόμα αυτονομιστικό δημοψήφισμα. Επίσης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ένα «κήβδιλο» δημοψήφισμα ανατολική Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Ουκρανίας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν τις κυρώσεις τους έναντι της Ρωσίας εάν το Κρεμλίνο στηρίξει δημοψήφισμα το οποίο διοργανώνουν Ρώσοι και φιλορώσοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία στις 11 Μαΐου. Ο Ποροσένκο τόνισε ότι οι ουκρανικές αρχές δεν είναι συλλήβδην αρνητικές έναντι ενός δημοψηφίσματος, αλλά όχι «υπό την απειλή των όπλων».

Πάντως το BBC σε ανάλυσή του αναφέρει ότι σύντομα ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα κληθεί να πάρει απόφαση για το αν θα εισβάλλει στην Ουκρανία, για το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει την σχετική έγκριση από την Βουλή. 

«Οι στόχοι της Ρωσίας στην παρούσα κρίση δεν άλλαξαν. Η Μόσχα επιμένει ότι δρα απλώς για να προστατεύσει του ρωσόφωνους. Αλλά οι ηγέτες της Δύσης πιστεύουν ότι αποσκοπεί στο να καταστρέψει κάθε πιθανότητα διεξαγωγής αληθινά εθνικών προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στα τέλη Μαΐου και ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να υπονομεύσει και να αποδυναμώσει την κυβέρνηση του Κιέβου», αναφέρει το BBC και προσθέτει ότι «πολλά κτίρια και σημεία ελέγχου στους δρόμους παραμένουν στα χέρια των αυτονομιστών, όμως η δυνατότητα της κυβέρνησης του Κιέβου να εξαπολύσει μία σχετικά αποτελεσματική επιχείρηση ασφαλείας αύξησε τους κινδύνους για τη Μόσχα. Η Ρωσία ήλπιζε ότι συγκεντρώνοντας στρατεύματα στο εξωτερικό, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και υπονομεύοντας, ταυτόχρονα, στο εσωτερικό, τη νομιμότητα των Αρχών του Κιέβου, θα επιτύγχανε μία πιο χαλαρή, πιο αποκεντρωτική Ουκρανία. Για λίγο, αυτή η τακτική έδειχνε να έχει αποτέλεσμα: η εξουσία του Κιέβου φοβήθηκε, η βούληση των στρατευμάτων του να συγκρουστούν κλονίστηκε. Αυτό φαίνεται ότι έχει αλλάξει: Το Κίεβο αποκαλεί “μπλόφα” την στρατιωτική απειλή της Μόσχας, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να αποφασίσει εάν χρησιμοποιήσει ή όχι την ωμή στρατιωτική βία».