Συνεχίζονται οι διεργασίες στη Βρετανία μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον ηγέτη των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον. Εξελίξεις παρατηρούνται και στο στρατόπεδο των Εργατικών, όμως, καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση του μέχρι τώρα ηγέτη του, Γκόρντον Μπράουν που ηττήθηκε στις γενικές εκλογές της Πέμπτης.

Ads

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να μειώσει κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες τις δημόσιες δαπάνες για το 2010-2011. Παράλληλα, πρότεινε να οριστεί για τη Βουλή μία πάγια πενταετής θητεία, γεγονός που θα σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το Μάιο του 2015.

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για οικονομικά θέματα Βινς Κέιμπλ ανακοινώθηκε σήμερα ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εμπορίου, Καινοτομιών και Επιδεξιοτήτων στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακόμα ένας βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα αναλάβει ένα σημαντικό οικονομικό υπουργείο στη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Λόους, υπεύθυνο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την εκπαίδευση, ο οποίος θα είναι ο νέος υφυπουργός Οικονομικών στο πλάι του Τζορτζ Όσμπορν που ορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών.

Ads

Η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού «θα διαρκέσει» γιατί τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν είναι ενωμένα με «έναν κοινό στόχο» δήλωσε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φιλελεύθερος Δημοκράτης, Νικ Κλεγκ.

Κατά την πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο νέοι 43χρονοι ηγέτες της χώρας έφτασαν μαζί και στάθηκαν δίπλα-δίπλα. Πρώτος μίλησε ο Κάμερον το κόμμα του οποίου κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία και αναγκάστηκε να συμπράξει με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες προσφέροντάς τους πέντε θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, «μια ενέργεια που δείχνει τη δύναμη της συμμαχίας και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο».

«Έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα και μια κοινή λύση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις οποίες έχει μπροστά της η Βρετανία, όπως “διασφάλιση της εθνικής μας ασφάλειας, υποστήριξη των στρατευμάτων μας στο εξωτερικό, επίθεση στην κρίση ελλείμματος, αναδιοργάνωση του πολιτικού μας συστήματος για μια κοινωνία πιο ακέραιη» τόνισε ο Κάμερον.

«Μέχρι τώρα ήμασταν αντίπαλοι, και τώρα θα είμαστε σύμμαχοι και αυτό είναι κάτι που λέει πολλά για τη νέα πολιτική», που θα ακολουθηθεί, ανέφερε από την πλευρά του ο Κλεγκ.