Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεσή του στο Ισραήλ.

Ads

«Οι κυρώσεις στοχεύουν σε ηγέτες και οντότητες που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν και το πρόγραμμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ιρανικής κυβέρνησης που επέτρεψαν αυτή τη θρασύτατη επίθεση», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωση του.

Επίσης, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να δράσουν από κοινού για να αυξήσουν την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους βοήθησαν το Ισραήλ να αποκρούσει την επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 13 Απριλίου και τώρα καθιστούν το Ιράν υπόλογο με τις νέες κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών.

Ads

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα αμερικανικά μέτρα στοχεύουν 16 φυσικά πρόσωπα και δύο οντότητες που επιτρέπουν την παραγωγή UAV του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των τύπων κινητήρων που τροφοδοτούν τα UAV της ιρανικής παραλλαγής Shahed, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 13ης Απριλίου.

Επιπροσθέτως, το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι ορίζει επίσης πέντε εταιρείες σε πολλαπλές δικαιοδοσίες που παρέχουν συστατικά υλικά για την παραγωγή χάλυβα στην ιρανική Khuzestan Steel Company (KSC), έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα του Ιράν, ή αγοράζουν τελικά προϊόντα χάλυβα της KSC.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης τρεις θυγατρικές της ιρανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Bahman Group, η οποία, όπως ανέφερε, είχε υποστηρίξει ουσιωδώς και πρακτικά το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Συνολικά, «χρησιμοποιούμε τα οικονομικά εργαλεία του Υπουργείου Οικονομικών για να υποβαθμίσουμε και να διακόψουμε βασικές πτυχές της κακόβουλης δραστηριότητας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος UAV και των εσόδων που το καθεστώς παράγει για να στηρίξει την τρομοκρατία του», ανέφερε στην ανακοίνωση η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Κυρώσεις Βρετανίας

Την ίδια ημέρα και η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις κατά του Ιράν, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον.

«Η συμπεριφορά του Ιράν είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία (Κάπρι, 17-19 Απριλίου).

«Είναι ένα μήνυμα προς το Ισραήλ ότι θέλουμε να παίξουμε το ρόλο μας στην ύπαρξη μιας συντονισμένης στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει την επιθετικότητα του Ιράν», εξήγησε.

Η Βρετανία δήλωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε επτά άτομα και έξι οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ναυτικού του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν επίσης την Τετάρτη να εντείνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αφού η επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ προκάλεσε ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.